Hackathon Lentiz | LIFE College en Food Innovation Academy groot succes

Aan de slag met echte opdrachten uit het bedrijfsleven, dat was de insteek van de hackathon die op 14, 15 en 16 november plaatsvond in de moderne labs en proefkeukens van de Food Innovation Academy. Een leukere manier om jongeren kennis te laten maken met het mbo-onderwijs en met het werken in de levensmiddelenbranche is er niet.

Een 50-tal jongeren uit het voortgezet onderwijs uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis verdiepte zich drie dagen lang in actuele vraagstukken die spelen in de levensmiddelenbranche. Zij werkten daarbij samen met de mbo-studenten van Lentiz | LIFE College. Bedrijven uit de regio leverden hiervoor opdrachten uit de praktijk aan, en waren tijdens de hackathon aanwezig om vragen te beantwoorden. Docenten van Lentiz | LIFE College fungeerden als coaches.

Nieuwe manier van leren en innoveren
Rick van Dam, voorzitter Raad van Bestuur Lentiz onderwijsgroep, is enthousiast: “Bij Lentiz zijn we voortdurend bezig om onze jongeren klaar te stomen voor de toekomst. Wij vinden het belangrijk om niet alleen vakkennis over te brengen, maar ook vaardigheden zoals onderzoekend leren, probleemoplossend denken, samenwerken en presenteren. Dat doen we altijd in samenwerking met bedrijven uit de regio. De hackathon sluit perfect aan bij hoe wij onderwijs willen geven.”

Jongeren komen met eigentijdse ideeën
Het doel van de hackathon is om de innovatiekracht van jongeren in te zetten bij actuele thema’s, en om jongeren kennis te laten maken met een nieuwe, andere manier van leren. Op de laatste dag presenteerden de verschillende teams in een wervelende pitch hun ideeën aan de opdrachtgevers. De jury vanuit het bedrijfsleven koos het team van docent Ilse Koop tot winnaar. Selma Mehmedbegovic, Jinan Hammouch en Nasrin Houtman ontwikkelden het idee om de reststroom van amandelvellen (almond skins) van Royal Steensma te verwerken tot lekkere snoepjes. Een gezond snoepje omdat het vezels bevat, weinig suiker is gebruikt en dat ook nog halal en vegan is. Als smaakmaker is kokos gebruikt. Twee vliegen in een klap. Het gebruik van de reststroom betekent minder voedselverspilling, en het ontwikkelde snoepje bevat veel gezonde vezels.

Wil je ook de sfeer van de hackathon proeven? Bekijk dan de filmpjes op https://foodinnovationacademy.nl/3-daagse-hackathon-in-de-fia.

Terug naar het nieuwsoverzicht