Docent in de keuken

Interview met ‘keukenmoeder’ Farida el Massoudi

De keuken is haar domein. ‘Keukenmoeder’ Farida el Massoudi is docente op Lentiz | LIFE College en werkt ‘met haar hart erbij’. Haar kooklessen leveren de leerlingen vaak meer op dan het leren bereiden van voedsel. “Ik vind het fijn om mensen blij te maken”, verklaart Farida haar persoonlijke aanpak.
Docent in de keuken
Leef je leven, en hou je hart erbij

“Voordat de lessen beginnen, zet ik alle ingrediënten klaar. Tijdens de les geef ik eerst uitleg, en doe ik het een en ander voor. Vervolgens laat ik de leerlingen zelf aan de slag gaan. Ondertussen loop ik rond en kan iedereen vragen stellen. Als alles klaar is, gaan we lekker eten.”

Multicultureel

De gerechten die worden bereid, zijn afkomstig uit verschillende culturen. Farida zorgt regelmatig voor Marokkaanse recepten, maar liever nog Aziatische, “omdat die zo lekker zijn en leuk om te bereiden”.  Ook de leerlingen kunnen recepten aanleveren. “Dan staan we met z’n allen ineens het favoriete gerecht van een grootmoeder uit Afrika te maken, echt leuk!” vertelt Farida lachend. “Aan het einde van de les vragen de leerlingen altijd: Mevrouw, wat gaan we volgende week maken?”

Vijf dagen per week is Farida in ‘haar’ keuken op school te vinden. “Op maandag en woensdag geef ik kookles bij naschoolse activiteiten. Op de andere dagen assisteer ik bij een aantal praktijklessen in vmbo en mbo, en spring ik in waar nodig. Daarnaast verzorg ik buffetten als er festiviteiten zijn op school, doe ik wekelijks alle boodschappen, en maak ik maaltijden voor deelnemers van gastlessen.”

Fouten maken mag, erover praten helpt

Ook buiten de lessen weten de leerlingen de docente te vinden. “De leerlingen zien mij als een soort moeder. Hebben ze hun boterhammen vergeten, dan komen ze er eentje bij mij halen. Zit een leerling niet lekker in zijn vel, dan zet ik een kopje thee en praten we even. In een gesprekje aan de keukentafel komt een kind vanzelf los. Ze hoeven bij mij nooit bang te zijn, omdat ze iets fout hebben gedaan. Dat weten ze. Fouten maken mag. Erover praten, helpt altijd.”

Klik met collega’s belangrijk

Voordat Farida in het onderwijs belandde, heeft ze ruim vijf jaar in de zorg gewerkt. Maar de klik met de collega’s ontbrak. Toen ze als schoolouder de vacature voor horeca-assistent bij Lentiz zag, voelde dat meteen goed. “De manier waarop de collega’s hier met elkaar omgaan, spreekt mij aan. Er is respect voor elkaar, en iedereen wil een ander helpen.

Gaat het wat minder met een leerling, dan wordt dat hier snel opgepakt. De docent neemt contact op met de ouders en zorgt voor huiswerkbegeleiding. En als de cijfers dan omhooggaan, is iedereen gelukkig: de leerling, de ouders en ook de docenten. Want dat is waarvoor we het allemaal doen. Je ziet de kinderen hier groeien.

Mijn eigen kinderen hebben hier ook op school gezeten. Ik kan privé en werk prima gescheiden houden en ga me op school niet met mijn zoon en dochter bemoeien. En thuis geef ik aan de keukentafel hetzelfde advies als aan de leerlingen: Leef je leven, en hou je hart erbij. Dan komt het altijd goed.”

Ook bij Lentiz komen werken? Kijk naar de vacatures
Terug naar het nieuwsoverzicht