Leerlingen Geuzencollege samen op de bres voor duurzaamheid!

VLAARDINGEN – Het Geuzencollege kijkt ernaar uit! Ze mogen en kunnen weer samenwerken aan projecten. Vanaf woensdag 13 oktober tot en met 15 oktober is het geroezemoes van stemmen weer duidelijk te horen binnen en buiten de schoolmuren.

Woensdagochtend is de gezamenlijke aftrap van de Week van de Duurzaamheid in de aula. Kathie diStefano van Stichting Lawine heeft met een aantal leerlingen een prachtige opening voorbereid.

Na deze spectaculaire opening gaan alle leerlingen aan de slag. Op school krijgen de leerlingen voorlichting van Stichting Lawine over afval en recycling en komt een imker uitleg geven over de rol van bijen bij biodiversiteit. In het technieklokaal en beeldende vorminglokaal komt de creativiteit van de leerlingen tot uiting. Het schoolplein verdient het om omgetoverd te worden naar een droomplein. De leerlingen ontwerpen daarom met gerecycled materiaal tijdens de les beeldende vorming hun droomplein. Ook betrekken de leerlingen hun familie bij duurzaamheidskwesties door middel van een enquête. Hierdoor komen zij erachter hoe duurzaam zij (al) zijn.

Naast het werken in de klas vanuit de theorie gaan de leerlingen met prikstokken de wijk in om afval op te ruimen en ze gaan op pad naar onder andere het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam, het Science Museum Nemo in Amsterdam, Jansen Recycling Group, het voedselbos en Masamuda. Tijdens een bezoek aan Masamuda in de Broekpolder gaan de leerlingen terug in de tijd.

De tweedeklassers verblijven donderdag en vrijdag in het virtuele Globaland. De situatie in de landen in Globaland is problematisch. Eén van de problemen is dat het milieu is vervuild, waardoor de leefomstandigheden slecht zijn. De leerlingen vormen in groepjes de nieuwe leiders van deze landen. In vier spelrondes is het hun taak om de situatie in hun land te verbeteren. Tijdens de spelopdrachten, waarbij samenwerking tussen groepjes wordt gestimuleerd, worden leerlingen aan het denken gezet over de problemen. Ook vormen ze hier een eigen mening over. Het Globalandproject is onderdeel van Stichting Cross Your Borders.

Op vrijdag 15 oktober 2021, de slotdag, worden de publieks- en jurywinnaar van het droomplein bekend gemaakt, waarna de leerlingen kunnen genieten van hun welverdiende vakantie.

Terug naar het nieuwsoverzicht