Food & Lifestyle

Food & Lifestyle is een brede opleiding op het gebied van voeding, communicatie en voorlichting. Je leert alles over gezonde voeding, voedselkwaliteit, voedselveiligheid, communicatietechnieken en het gedrag van mensen. Daarnaast staan coachen en adviseren centraal. Want uiteindelijk ga je advies en voorlichting geven over een gezonde levensstijl.

Inschrijven

Wil jij mensen helpen gezonder te leven? Dan is Food & Lifestyle iets voor jou! Vul samen met je ouders het inschrijfformulier in.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Food & Lifestyle is een mbo-niveau 4-opleiding en duurt drie jaar.

Waar word je voor opgeleid?

Je wordt opgeleid tot Vakexpert Voeding & Voorlichting (crebonummer 25464).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na je diploma?

Je kunt na je diploma bijvoorbeeld gaan werken als voedingsadviseur, voorlichter of communicatiemedewerker in de voedingsbranche, maar ook als voedingsadviseur bij een sportschool. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals Voeding en Diëtetiek, Fysiotherapie of een opleiding op het gebied van Coaching. Je kunt ook doorstromen naar een tweejarige hbo-opleiding, zoals een Associate Degree programma.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Food & Lifestyle is een voltijds opleiding. Dat betekent dat je vijf dagen per week naar school of stage gaat.

Wat doe je in de les?

Je leert hoe je mensen kunt begeleiden, voorlichten en adviseren op het gebied van een gezonde levensstijl. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere:

 • Voedingsleer en chemie: je leert over voedingsstoffen, gezonde en ongezonde voeding. Je krijgt basiskennis over het menselijk lichaam en het effect van voeding op je lichaam.
 • Levensmiddelenleer: je leert over de voedingsmiddelen, waar deze vandaan komen en hoe ze geproduceerd worden. Je weet hoe de voedselketen in elkaar zit en je leert etiketten lezen.
 • Voedingspraktijk: tijdens deze lessen ga je de theorie die je bij de voedingsvakken geleerd hebt, in praktijk brengen
 • Kwaliteit en veiligheid: je leert hoe je zorg draagt voor voedsel door te kijken naar zowel de kwaliteit als de veiligheid van het voedsel. Denk hierbij aan alles van geur, smaak en presentatie tot en met de hygiëne die een rol speelt bij de bereiding.
 • Communicatie: je leert voorlichting geven en je leert hoe je mensen kunt coachen, begeleiden en motiveren.
 • Psychologie: je leert eerst wat psychologie inhoudt en gaat in op verschillende doelgroepen, gesprekstechnieken en gedragsveranderingen.

Daarnaast krijg je vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap en volg je keuzedelen.

Iets voor jou? De opleiding Food & Lifestyle is iets voor jou als:

 • je graag mensen wilt coachen, voorlichten en adviseren;
 • je passie hebt voor voeding;
 • je de gezondheid van mensen belangrijk vindt.

Vakken tijdens deze opleiding

 • Loopbaan & burgerschap
 • Voorlichting
 • Communicatie
 • Rekenen

Deze opleiding volg je aan:

LIFE College

Lentiz | LIFE College is een school voor vmbo, mavo én mbo. LIFE College is anders dan alle andere scholen. Bij ons op school draait het om het talent van de leerlingen. Wij laten leerlingen ontdekken waar zij goed in zijn en wat zij leuk vinden, in een veilige leeromgeving. Leerlingen kunnen na het vmbo doorstromen naar ons mbo in hetzelfde schoolgebouw.

Alles over LIFE College

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien passen deze opleidingen dan beter bij jou.

Masters of Food

Welke voeding is geschikt voor de verschillende doelgroepen en hoe kun je hen voorlichten én overtuigen om de beste keuzes te maken voor hun gezondheid? Word een ‘Master of Food’!

Voeding & Kwaliteit

Wil je een bijdrage leveren aan een gezonde wereld, door te werken aan voedselveiligheid en voedselkwaliteit? Kies voor de opleiding Voeding & Kwaliteit!

Voeding & Productie

Ben jij geïnteresseerd in smaak, hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid? Wil jij werken in de voedingsmiddelenindustrie? Kies voor Voeding & Productie!

Voeding & Technologie

Wil jij werken bij een van de vele bedrijven die achter die zak chips of dat blikje cola zitten? Waar voedingsmiddelen worden ontwikkeld en geproduceerd? Kies voor de opleiding Voeding & Technologie!