Studenten van hoveniersopleiding Lentiz | Maasland bouwen gigantisch insectenhotel

Op het schoolterrein van Lentiz | Maasland is een gigantisch insectenhotel van 25 vierkante meter gebouwd. De school staat midden in een groene omgeving en is omringd door een grote tuin. Hier krijgen MBO-ers en VMBO-ers dagelijks les over innovaties en veranderingen in het hoveniersvakgebied. De studenten hebben hun kennis nu in de praktijk uitgeoefend bij de bouw van het insectenhotel. Directeur Arjan Blansjaar vindt verduurzaming in het onderwijs en daarmee de branche belangrijk: “Wij willen onze studenten meegeven dat voor toekomstige hoveniers, duurzaamheid een belangrijk thema is. Afgestuurde hoveniers spelen een grote rol in de ontwikkeling van het landschap. Daarom leren wij hen tijdens de opleiding hoe je tuinen kunt verduurzamen. Dit draagt niet alleen bij aan verduurzaming van de schooltuin, maar ook van de branche en de hele regio.”

Hergebruikte materialen

Het insectenhotel is gebouwd met circulaire materialen. Overtollige boomstammen, doorgezaagde betonnen rioolpijpen, oude klinkers, stoeptegels en balken vormen de basis van het bouwwerk. De MBO-ers hebben gewerkt aan het grove raamwerk van het hotel en de VMBO leerlingen voorzien de hotelkamers van materiaal waar insecten graag tussen kruipen. De studenten leren door dit project veel over verduurzaming: “Ik vind dit werk zo leuk! Ik ga mijn baas er op aanspreken om de Levende Tuin vaker bij onze klanten aan te leggen!”. Het hotel biedt onderdak aan tientallen verschillende bijensoorten, kevers, torren, hommels, wespen, dag- en nachtvlinders en tal van andere insecten.

Levende Tuin en beplanten van Wadi

De Koninklijke Verenging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) heeft het concept ‘De Levende Tuin’ ontwikkeld. Dit concept gaat om het creëren van een prettige, gezonde en duurzame  leefomgeving. De studenten hebben dit concept verwerkt in het ontwerp voor de schooltuin. In de tuin is ook rekening gehouden met de opvang van overtollig regenwater, hiervoor is een wadi aangelegd. Dit is te vergelijken met een droge sloot waar tijdens hevige regenval water tijdelijk wordt opgevangen. Docent Koos Verkade van Lentiz | MBO Maasland draagt het project een warm hart toe: “We hebben in de Levende Tuin een wadi gemaakt. Uniek is dat onze studenten de wadi hebben beplant. Hierdoor blijft de structuur van de bodem open, is er meer leven en biodiversiteit, en het oogt natuurlijk een stuk fleuriger!”

Over Lentiz | MBO Maasland

Scholieren met een passie voor dieren en planten, die graag werken in de buitenlucht of die het leuk vinden om met sport en evenementen bezig te zijn, kunnen terecht bij Lentiz | MBO Maasland. Je vindt er een breed aanbod aan mbo-opleidingen op alle niveaus (BBL en BOL). Check voor meer informatie de website www.lentiz.nl/mbo-maasland.

Terug naar het nieuwsoverzicht