Vmbo BL

Kom naar de open dagen!

Verschillende Lentiz-scholen hebben open dagen en inschrijfavonden. Je bent van harte welkom!

Open dagen

Het vmbo begint met twee jaar algemene vakken. Dit heet basisvorming. Tijdens deze basisvorming ontdek je ook welke kant je straks op wilt. In de laatste twee jaar verdiep je je op je eigen niveau in de sector van je keuze.

Twee jaar basisvorming
In de eerste twee jaar leer je van alles. Vakken noemen we leergebieden. Je hebt bijvoorbeeld de leergebieden mens & maatschappij, onze aarde en ons verleden. Verder doen we veel aan oriëntatie op sectoren en beroepen. Zo helpen we je kiezen welke kant je op wilt. Leren doen we meestal heel praktisch. Zo kun je zelf zaken onderzoeken en met elkaar bespreken.

Twee jaar verdieping
Aan het eind van de tweede klas kies je definitief voor een leerweg en een sector. Tegen die tijd leggen we dat natuurlijk nog goed aan jou en je ouders uit. Aan de manier van leren verandert weinig in de laatste twee jaren. Wel ga je je steeds meer verdiepen in de leergebieden die jouw speciale interesse hebben. Zo leg je een goede basis voor je toekomstige beroep of beroepsopleiding. Welke leerweg je kiest, hangt van twee dingen af: wat wil je ermee bereiken en hoe leer jij het liefst?

De basisberoepsgerichte leerweg (BL)
Wil je vooral leren door te doen? Dan is de basisberoepsgerichte leerweg de juiste keuze. Met het diploma kun je doorstromen naar niveau 2 in het mbo, de basisberoepsopleidingen. Soms krijg je de lessen voor een deel buiten de school, bijvoorbeeld op een stage- of een leerbedrijf. In deze leerweg kun je ook kiezen voor het leerwerktraject (LWT). In een LWT word je in klas vier een paar dagen per week begeleid door een leermeester in een bedrijf. In het lesprogramma is veel aandacht voor Nederlands, het beroepsgerichte programma, communicatieve vaardigheden, ICT-vaardigheden en aan maatschappelijke vorming.

Leerwegondersteunend Onderwijs (LWOO)
Wil je extra begeleiding? Dan is er het Leerwegondersteunend Onderwijs (LWOO). In het LWOO volg je hetzelfde programma als in de gewone leerwegen. Maar de klassen zijn kleiner en de leraren hebben extra tijd om je te helpen. Bovendien krijg je veel praktijklessen. Voor toelating tot het LWOO, moet je wel apart getest worden. Wil je hier meer over weten, vraag er dan gerust naar.

De vmbo beroepsgerichte leerweg kun je bij Lentiz volgen bij:
Lentiz | Floracollege
Lentiz | Geuzencollege
Lentiz | VMBO Maasland