10 april 2017

Werken met lammetjes in Wales

Onderwijs, Strategische partner in de regio

Lentiz | MBO Maasland hecht veel waarde aan praktijkervaringen op stagebedrijven. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Deze stages hebben veel toegevoegde waarde. Neem nu de stage naar Wales. De studenten leren hier bijvoorbeeld beter Engels te spreken, maar ook hun sociale vaardigheden te verbeteren. Want hoe ga je ermee om dat je 4 weken lang bij een vreemd gezin in een vreemd land verblijft?

Niet enthousiast
In maart zijn er weer ruim 50 studenten Dierverzorging en Paraveterinair vertrokken naar schapenboeren in Wales, om daar te helpen bij het lammeren. Niet iedereen was van tevoren even enthousiast. Chantal, een student Dierverzorging, heeft van tevoren zelfs gesmeekt of ze alsjeblieft niet naar Wales hoefde. “Mijn Engels was heel slecht, en ik was heel bang dat ik me niet verstaanbaar zou kunnen maken en 4 weken lang heel eenzaam zou zijn.” Na veel overleg met de coördinator Internationalisering en docent Engels Henk van der Pol, heeft ze uiteindelijk besloten toch te gaan.

Succeservaring
Henk: “Ik heb mijn best gedaan Chantal te koppelen aan een boerenbedrijf dat ervoor zou kunnen zorgen dat dit een succeservaring zou worden voor haar. Uiteindelijk werd dit een nieuw bedrijf, waar we nog niet eerder mee hadden gewerkt. Een jonge boer en zijn vrouw runnen deze boerderij en waren ook heel tevreden over Chantal. Zelfs zo tevreden, dat ze twijfelen of ze volgend jaar nog wel een student willen aannemen. Die kan nooit zo goed zijn als Chantal! We hebben er bewust voor gekozen Chantal niet samen met een klasgenoot naar het boerenbedrijf te sturen, maar alleen. Zo werd ze gedwongen Engels te spreken en kon ze zich niet verschuilen achter haar klasgenoot.”

Nachtdienst
“Ik heb hier heel veel geleerd,” zegt Chantal. “Niet alleen mijn Engels is ontzettend verbeterd, natuurlijk ook op het gebied van verloskunde bij schapen. Ik heb zelf een stuitligging mogen verlossen en heel veel gewone geboortes. Ik wilde ook graag een nachtdienst draaien, maar de boer vond dat ik mijn slaap nodig had. Ik heb wel een keer de laatste ronde van de dag gedraaid, omdat de boer en zijn vrouw in slaap waren gevallen op de bank. Ik dacht, ik ga wel alleen en maak ze wakker als ik ze nodig heb. Gelukkig is alles goed gegaan en de boer was heel blij met mijn proactieve houding.”

In de zomer terug
Niet alleen voor Chantal was de schapenstage een bijzondere ervaring. Bijna alle studenten zijn enthousiast en hebben veel geleerd. Gimenne, student dierverzorging, moest om persoonlijke redenen haar stageperiode drie dagen eerder stoppen. Ze was er heel verdrietig om en wilde nog niet naar huis. Voor haar vertrek heeft ze dan ook met de boer van haar stagebedrijf afgesproken dat ze in de zomervakantie terugkomt.

Verliefd
Meerdere bedrijven hebben nog regelmatig contact met stagiaires van voorgaande jaren. En soms verhuist er zelfs eentje van Nederland naar Wales… Nytia vertrok in 2010 naar Wales voor haar stage en werd daar verliefd op Mark, een boerenknecht die op hetzelfde bedrijf werkt. Na het afronden van haar opleiding is Nytia terug gegaan naar Wales. Inmiddels pacht ze samen met Mark een boerderij met rundvee, schapen en fazanten. Bovendien werkt ze als dierenartsassistent bij de lokale dierenkliniek.

Wereldburgers
De schapenstage van Lentiz | MBO Maasland is veel meer dan alleen een verloskunde stage. De stage draagt veel bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de studenten. Ze leren dat er meer is dan Nederland, en dat ze wereldburgers zijn. In die vier weken Wales maken ze een enorme groei door, waar ze de rest van hun leven profijt van zullen hebben. En het mondeling examen Engels? Piece of Cake, want alle Wales-gangers hebben dit examen met een mooi cijfer afgerond!