28 november 2017

Schrijfmarathon Amnesty is gestart

Onderwijs

De Schrijfmarathon op school is van 20 november tot en met 20 december. Amnesty International vraagt aan leerlingen in het voortgezet onderwijs, basisonderwijs, op hogescholen en ROC’s brieven te schrijven tegen onrecht. Op 10 december vindt de landelijke Schrijfmarathon plaats. Verspreid over honderden plaatsen in Nederland schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés brieven en kaarten.

 

Het verhaal van Jeanette en Sakris
Jeanette werd als jongen geboren, maar voelde zich een meisje. Het duurde lang voor ze daarvoor uit durfde te komen. Toen ze dat uiteindelijke deed, wilde ze dat in haar paspoort ‘vrouw’ in plaats van ‘man’ bij haar naam zou komen te staan. Dat was alleen mogelijk als ze een ingrijpende operatie zou ondergaan. Dat wilde ze niet. Tijdens de Schrijfmarathon 2014 werd massaal voor haar geschreven. Met succes: in 2016 werd de Noorse wet aangepast. Noorse transgenders hoeven nu geen operatie te ondergaan voor juridische erkenning van hun sekse.

In Finland is het nog niet zover. Daarom wordt dit jaar actie gevoerd voor Sakris Kupila. Ook hij is transgender. Om als man erkend te worden, moet hij zich eerst laten steriliseren. Hij wil daar niet toe gedwongen worden. Op www.amnesty.nl/schrijfmarathon-2017/sakris-kupila kun je meer lezen over zijn zaak.

 

Bekijk de gastles
De gastles van Jeanette was op 20 november live te volgen. Klik hier om het filmpje te bekijken.