Vijf leerlingen van Lentiz | Floracollege in Naaldwijk vertrekken donderdag 20 september naar Polen. Ze spelen mee in een internationale musicalproductie die door hun school is geïnitieerd. Na een week repeteren staan ze op 27 september op het podium in Mysłowice, samen met leerlingen uit Duitsland, Griekenland, Polen en uit Réunion: een Frans eiland in de Indische Oceaan, ter hoogte van Madagaskar.

Gezamenlijk hebben hun scholen een groot project opgezet rondom het thema Xenofobie: dat is letterlijk de angst voor het vreemde. In de praktijk wordt deze term gebruikt voor de angst voor mensen met een andere cultuur, een andere taal of een ander geloof.
Tijdens het project wordt op de vijf scholen onderzoek gedaan naar ideeën en denkbeelden over met name ‘buitenlanders’, ‘vreemdelingen’ en ‘vluchtelingen’.

Het project heeft als doel leerlingen uit verschillende landen en culturen met elkaar in contact te laten komen om zo vooroordelen over elkaar en over anderen te verminderen. Een belangrijk middel hiervoor is kunst en cultuur. Daarom wordt er tijdens het project veel aandacht besteed aan poëzie, beeldende kunst, muziek en dans. Hoogtepunt is een gemeenschappelijke Engelstalige musicalproductie, die ook in een aantal van de deelnemende landen zal worden uitgevoerd.

De Naaldwijkse cast reist met de eigen schoolbus naar Polen. Omdat de Poolse school niet over veel theaterfaciliteiten beschikt, gaat veel eigen licht- en geluidsapparatuur van het Floracollege mee. In Polen wordt een gedeelte van deze musical – met dus een internationale cast – voor het eerst uitgevoerd als try-out. De eindvoorstellingen worden in november 2019 gespeeld in Westlandtheater De Naald in Naaldwijk en in het Slosstheater van de Duitse stad Celle. Mogelijk volgt er ook nog een voorstelling in Polen.

Een deel van het project wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van de Erasmus+ projecten voor middelbaar onderwijs in Europa. Voor de voorstellingen in Nederland en Duitsland wordt nog naar aanvullende financiering gezocht.

Op maandag 17 september werden Hans Tobel, muziekdocent, cultuurcoördinator en initiatiefnemer van het project en leerling Anja geinterviewd op WOS Radio. Klik hier om het interview te beluisteren.

nl-cast-xenophobia