27 september 2023

Het visitekaartje van Aline van Rijn, teamleider Lentiz Novilab

Netwerk, Onderwijs
Ik ben bezig aan mijn elfde jaar bij Lentiz en er zijn weinig taken die ik niet heb gehad. In 2011 kwam ik voor de klas, onbevoegd en onbekwaam zeg ik weleens grappend. Naast mijn werk deed ik de lerarenopleiding, dus die bevoegdheid is er wel gekomen – net als de bekwaamheid gelukkig. In de tussentijd pakte ik veel taken op in de ondernemingsraad en was ik onder meer beleidsmedewerker en Daltoncoördinator. De nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te doen zit in mij. Daarom is het ook zo interessant om voor Lentiz te werken, want hier zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om het onderwijs nog beter en leuker te maken. Ik was daarom ook verheugd dat ik werd gevraagd als projectleider en later teamleider voor Novilab.

Focus

Novilab is een nieuw soort opleiding, mede ontstaan vanwege signalen uit het bedrijfsleven. We zien dat bedrijven in de regio enorm behoefte hebben aan praktisch ingestelde, toekomstbestendige en technologisch opgeleide jongeren die graag nieuwe dingen verzinnen en ontdekken. We hebben de belangrijkste thema’s voor de regio’s op papier gezet en daar zijn we gave cursusblokken bij gaan verzinnen. Pas daarna keken we hoe we de kerndoelen daarmee afdekten: omgekeerd onderwijs dus eigenlijk. Dat leverde zo’n uitdagend curriculum op! Het is helemaal gericht op een bepaald type leerling, waar verder maar weinig aanbod voor is: echte doeners, die je de oren van je hoofd vragen en het ‘waarom’ van dingen willen begrijpen. Leerlingen die aan gaan op thema’s als technologie, digitalisering en duurzaamheid. Zij kunnen zich bij Novilab uitleven met een lasersnijder of een 3D printer. Het is een soort educatieve speeltuin voor kinderen, met de potentie om uit te groeien tot een opleiding van belang in de regio.

Dit artikel komt uit het magazine Lentiz netwerk van 15 maart 2022 en gaat over technologie en innovatie. Verschillende Lentiz-scholen startten vernieuwende, praktische opleidingen gericht op technologie en innovatie. Lees er alles over in het nieuwe Lentiz netwerk.