13 september 2022

Ondernemer Jaap van Duijn en Johan Kos, directeur Vertify, over het World Horti Center: “Lentiz heeft hier het regionale groene mbo op de kaart gezet”

Netwerk
Het World Horti Center in Naaldwijk is de eerste plek in de regio waar de campusgedachte van Lentiz tot leven kwam. Medeoprichters Johan Kos van Vertify en ondernemer Jaap van Duijn vertellen hoe deze groene campus van idee werkelijkheid werd én hoe ze het resultaat beoordelen.

Ondernemer Jaap van Duijn maakte zich met de stichting GFFX al een aantal jaren hard voor de promotie van de tuinbouwsector. “Ik vond dat de tuinbouw niet voldoende uitdroeg wat een dynamische en veelzijdige sector het is”, vertelt Van Duijn. “Terwijl dat wel heel belangrijk is voor je positie in de wereld. Daarom wilde ik graag een plek waar bezoekers uit binnen- en buitenland in één middag kunnen zien wat we als sector allemaal te bieden hebben. Tegelijkertijd zag ik een kweekvijver voor me voor talenten – die moet je namelijk ook overtuigen van de kansen die de sector biedt. Daarover had ik regelmatig contact met Vertify – toen nog de Demokwekerij – en daar lag een lijntje met het mbo van Lentiz.”

Drie dingen kwamen samen
Na een constructief gesprek met het Lentiz-bestuur zag Van Duijn drie dingen samenkomen: Lentiz wilde graag verhuizen naar een nieuw gebouw, maar liefst wel in combinatie met andere bedrijven en instellingen. Vertify in Zwaagdijk wilde uitbreiden. En hijzelf zocht naar een exporuimte en ontmoetingsplek voor de tuinbouwsector in de regio. “Lentiz kwam met een heel aansprekende campusformule”, vertelt Van Duijn. “Bovendien had de school een warm contact met de gemeente Westland. Dankzij die goede samenwerking konden we in 2015 de grond aankopen voor wat het World Horti Center werd.”

Innovatief idee
Vertify-directeur Johan Kos kreeg al regelmatig Lentiz studenten over de vloer voor onderwijs dicht bij de praktijk. “Met het Lentiz-bestuur had ik het vaak over een centrum voor scholing en bedrijfsleven – een innovatief idee voor die tijd. Jammer genoeg komt dat soort plannen vaak niet verder dan het papier. Je hebt partijen nodig die willen instappen en de portemonnee trekken. Wij waren daartoe bereid, Lentiz en GFFX ook. Dat is denk ik een groot verschil met andere initiatieven: vaak worden die door overheidsgeld gedreven, terwijl wij voor een groot deel zelf investeerden. Daardoor was de betrokkenheid van alle partners groot.”

Moment grijpen
Volgens Kos was snelheid de sleutel bij de ontwikkeling van het World Horti Center. “Er waren veel partijen die zoiets wilden, dus we moesten het moment grijpen”, vertelt de Vertify-directeur. “Het was een lastige tijd om te bouwen en we hadden zeventig, tachtig bij ons aangesloten bedrijven die we bij de les moesten houden. Daar hebben we samen met GFFX hard aan getrokken. Dat was voor ons belangrijk, want tijdens zo’n intensieve periode loop je het gevaar dat je onderweg iemand kwijtraakt. Gert Kant ging als gezicht van de campus alle deelnemers af en deed consequent en overtuigend ons verhaal.”

De formule werkt
In maart 2018 werd het World Horti Center opgeleverd. Zowel Van Duijn als Kos is positief over de ervaringen tot nu toe. Van Duijn: “Onderwijs en bedrijfsleven zijn heel verschillende werelden. Ik denk dat Lentiz die dichter bij elkaar heeft gebracht in het World Horti Center. Het laatste jaar voor corona ontvingen we 45.000 bezoekers in het expocentrum en de agenda van de ontmoetingsruimtes zat steeds goed volgeboekt. De formule werkt dus.”

Volwaardig partnerschap
Kos: “In het World Horti Center heeft Lentiz het regionale groene mbo op de kaart gezet. Ze zijn gegaan van een kleine groene mbo-school in het Westland naar een kenniscentrum met een internationale uitstraling. Ook onze samenwerking heeft een impuls gekregen. We worden steeds meer sparringpartners, we overleggen onderling over nieuwe projecten voor de topsectoren. Vijf jaar terug was dat helemaal geen thema; toen huurde Lentiz een lokaal bij ons. Het is een volwaardig partnerschap. Dat zorgt ervoor dat Lentiz het onderwijs steeds relevant kan houden. Omgekeerd vinden bedrijven het razend interessant dat wij voortdurend studenten hebben rondlopen. Dankzij hen is er altijd reuring in het gebouw. Het levert ons exposure én nieuwe medewerkers op.”

Samenwerking intensiveren
Ondernemer Van Duijn heeft nog wel een wens voor de toekomst: “De samenwerking tussen de drie onderdelen van het World Horti Center zou wat mij betreft nog wel gestructureerder en intensiever kunnen. Als ondernemer zag ik dat het vaak een halfjaar tot een jaar duurde voordat een nieuwe medewerker zich de cultuur van je bedrijf eigen heeft gemaakt. In het World Horti Center hebben we de mogelijkheid om die periode van school afsluiten en starten met werken in elkaar te schuiven. Wat mij betreft mogen bij elke bijeenkomst van de bedrijventop in het World Horti Center tien studenten aanschuiven. Die kruisbestuiving moet nog op gang komen. Aan de andere kant: aan het begin rekende ik erop dat het initiatief tien jaar nodig zou hebben om helemaal tot bloei te komen. Er is nog tijd om de samenwerking te verbreden.”

Projecten samen oppakken
Intensivering van de samenwerking tussen onderwijs en onderzoek ziet Vertify-directeur Kos al gebeuren. “De samenwerking met Lentiz, Albeda en Mondriaan in het World Horti Center heeft veel deuren naar het onderwijs voor ons geopend”, vertelt hij. “Onder meer richting het technisch mbo, het hbo van Inholland en de samenwerkende universiteiten Leiden, Delft en Erasmus. Dat is met het oog op digitalisering en het belang van data in de teelt een heel belangrijke ontwikkeling. Steeds vaker pakken we projecten vanaf het begin samen met een groep studenten op, in plaats van hen halverwege in te vliegen. Dat is precies het soort samenwerking dat ik voor ogen had toen het idee voor een campus voor het eerst ter sprake kwam.”

" “Lentiz heeft de werelden van ondernemers en onderwijs bij elkaar gebracht”"

Johan Kos / directeur Vertify

Meer lezen?

Dit artikel komt uit Lentiz netwerk van september 2022. Lentiz netwerk is het relatiemagazine van Lentiz onderwijsgroep voor ondernemingen, (overheids)organisaties en onderwijsinstellingen in het Westland en Schiedam, Oostland, Midden-Delfland, Nieuwe Waterweg Noord, Barendrecht en Middelharnis.

Lees alle artikelen van Lentiz netwerk op: http://www.lentiz.nl/netwerk