Ecologisch hovenier marijn

Ecologisch hovenier Marijn die maakt tuinen die raken

“Wauw, dit is ….. tja hoe noem je dit?”. Dat is wat ik denk tijdens mijn afspraak met de Rotterdamse Marijn Donkers. In 2020 rondt ecologisch hovenier Marijn de vakopleiding af. Om te weten hoe het nu met haar gaat spreek ik met haar af bij Jeanette thuis. Jeanette is een Schiedamse tuineigenaar waar Marijn een ontwerp voor maakte en daar gebeurt het.

Ondanks het fijne gesprek en de lekkere koffie lukt het me maar niet om mijn aandacht bij het gesprek te houden. Zodra je bij Jeanette in huis stapt, wil je namelijk nog maar 1 ding. Je wilt, nee je móét naar buiten kijken. Naar haar betoverende, uitnodigende tuin.

Midden in de stad heeft gesprekspartner Marijn een prachtig stukje natuur aangelegd. Niet alleen je ogen, maar al je zintuigen gaan ‘aan’ zodra je door die achterdeur stapt. Je voelt in alles Marijns respect voor de natuur, het leven en de bijzondere band met de bewoonster.

Mijn tuin is mijn thuis

Bewoonster Jeanette zoekt in 2020 een ecologisch hovenier voor een volledige tuinrenovatie. Ze geeft haar tuin, vol dierbare herinneringen, niet zomaar uit handen. Nee, ze zoekt iemand die tuiniert volgens de permacultuur principes. Via internet vindt ze Marijn Donker. Marijn is de eigenaar van Greenview Gardens en binnen haar bedrijf past ze de principes van permacultuur toe. Na hun eerste kennismaking krijgt Marijn een vrijbrief van Jeanette en daar heeft ze geen seconde spijt van gehad. Zoals ze het zelf zegt “het is een fantastische plek, mijn tuin is mijn thuis”.

Permacultuur zit in de genen

Liefde en respect voor de natuur krijgt Marijn al van jongs af aan mee. Haar oma behandelt de gevolgen van een val in de brandnetels met blad van de weegbree, vader volgt de Permacultuur opleiding en in Marijns eigen volkstuin is menig stekje m.b.v. haar groene vingers uitgegroeid tot een volwassen plant. Nadat ze haar Kunst en Cultuurstudie heeft afgerond is ze actief als producent in de culturele sector. In 2013 begint ze haar hoveniers carrière als sociale tuinvrouw. In datzelfde jaar volgt ze de opleiding Permacultuur.

Ecologisch hovenier marijn

Dit is waar ik goed in ben

Marijn ziet het hoveniersvak lange tijd als een baan voor anderen. Niet voor haar, want tja zij moet nog zoveel. Een studie, een kind, van alles. Tot na de geboorte van haar zoon, dan veranderd alles. Ze beseft ineens dat hovenier worden haar eigen droom is. Tuinieren is haar passie: dit is waar ze goed in is! Ze krijgt steeds meer vraag vanuit de particuliere sector en in 2017 besluit Marijn er serieus werk van te maken. Ze focust zich volledig op een toekomst als ecologisch hovenier, háár toekomst.

Als pre-groenprofessional beseft ze dat een vakopleiding volgen een logische eerste stap is. Deze vindt ze bij Lentiz Cursus & Consult in Barendrecht. Ze bezoekt de informatieavond over de VHG– branche opleiding, de avondopleiding voor volwassenen. De 1e kennismaking is prima, het gevoel is goed en ze schrijft zich in.

In drie jaar tijd behaalt ze haar diploma Vakbekwaam Hovenier. Een echte aanrader waar ze veel leert. Ze vindt niet alleen alle vakken nuttig en leerzaam, maar ook het contact met de medecursisten en docenten heel motiverend en inspirerend. “Het was zeker niet altijd even makkelijk, dat moet gezegd, maar het is het absoluut waard en de beloning is des te groter” ,aldus Marijn.

Marijns inspiratiebronnen

Als Marijn voor zichzelf begint staat één ding vast. Ze werkt als ecologisch hovenier volgens de basisprincipes van permacultuur. Een duurzame ontwerpmethode die in de jaren 70 door grondleggers Bill Mollisson en David Holmgren werd bedacht.

Marijn is trots op wat ze zelf heeft bereikt. Maar ook (of vooral) is ze trots op de grondleggers van deze ‘way of life‘ waar ze zoveel aan te danken heeft. Ze is enorm gedreven en leert en leest nog iedere dag. Een paar van haar inspiratiebronnen deelt ze graag met jou:

Droom jij ook van een carrière in de groensector? Marijn heeft een advies, volg je hart!

Inheemse soorten in een strak, esthetisch ontwerp

Marijn ziet de komende 10 jaar de tuin en hoe we ernaar kijken en er mee omgaan veranderen. De positieve aandacht voor groen, voor de natuur neemt toe. Mensen willen steeds vaker een tuin waarin samengewerkt wordt met de natuur i.p.v. tegen de natuur. Marijns ideale tuin is een stukje natuur dat inheemse soorten bevat. Deze integreert ze in een strak, esthetisch ontwerp. Wat zeker niet ontbreekt zijn twee van haar favorieten: ‘Euphorbia’ en ‘Verbascum’.

Ecologisch hovenier, een droom die uitkomt

Marijns droom om ecologisch hovenier te worden is uitgekomen. Een betere plek, de tuin van Jeanette, om haar passie en principes met me te delen had ze niet kunnen kiezen. Samen met en voor andere mensen creëert ze hopelijk nog duizenden stukjes paradijs op aarde. Dat is namelijk wat ik echt dacht toen ik de huiskamer van Jeanette binnenstapte op die mooie vrijdagochtend. “Wauw, die tuin. Het lijkt wel een paradijsje”!

Droom jij ook van een carrière in de groensector? Marijn heeft een advies, volg je hart!

In september start de avondopleiding tot vakbekwaam hovenier. Wil je meer informatie of een afspraak maken stuur dan een mail naar cursus-consult@lentiz.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht