100 jaar ’t Groen

100 jaar 't Groen

Een jubileum in Vlaardingen: op 1 september 1919 ging in Vlaardingen de Christelijke H.B.S. Groen van Prinsterer van start. Men begon in het gebouw aan de Schiedamseweg 55. Na enige omzwervingen werd in 1957 het huidige gebouw aan de Rotterdamseweg 55 betrokken. Inmiddels was er ook een gymnasium-afdeling bij gekomen. Vanaf 1968 heette de school Christelijke scholengemeenschap Groen van Prinsterer met een dependance in de Westwijk van Vlaardingen, het latere Westland Zuid. Via enkele fusies kwam de school onder de paraplu van het Accentcollege, van de Holland Accent Onderwijs Groep en nu Lentiz onderwijsgroep.

Al die jaren was de school echter het meest bekend in Vlaardingen als ‘’t Groen’.

Jubileumboek 't Groen, Groener, Groenst, 16 september 2019

Onze directeur  Harry Chambone, heeft op maandag 16 september het jubileumboek ’t Groen, Groener, Groenst, aan burgemeester Annemiek Jetten overhandigd. Het boek is gemaakt door journalist Kor Kegel en fotograaf Adri Reijnhout uit Vlaardingen, beiden oud-leerlingen van het Groen van Prinstererlyceum. Zij kregen hulp van de ‘meedenkende uitpluizers’ Harry Chambone, Nico Minnaard, Ron Stans en Anton Wesselius. Het unieke boek staat boordevol foto’s en verhalen over de geschiedenis van de school. Ook komen (oud)-leerlingen en (oud)-medewerkers aan het woord.

De burgemeester heeft het boek trots in ontvangst genomen. “Heel bijzonder om zoveel geschiedenis in een boek over deze school, over Vlaardingen en over Vlaardingers te mogen ontvangen. We zetten het op een mooie plek in de vitrinekast”, aldus de burgemeester.

Reünie, 21 september 2019

Op zaterdag 21 september 2019 opende het Groen van Prinstererlyceum zijn deuren voor oud-leerlingen, oud-medewerkers en huidige medewerkers om het 100-jarig bestaan van de school te vieren. Harry Chambone, de huidige directeur, verrichtte de officiële opening. Daarna was er gelegenheid om samen een drankje te nuttigen, door de boeken op de boekentafel te struinen en te kijken welke veranderingen de school in de loop der jaren ondergaan heeft.

Er was tijdens deze feestelijk avond van alles te doen en te zien. Natuurlijk waren er de gebruikelijke reünie-items zoals een film- en fotolokaal waar een duik in het verleden genomen kon worden. Oud-leerlingen en -medewerkers konden zichzelf terugzien in de vele fotoalbums uit de jaren 90, 80, 70, 60 en nog ouder. Maar ook waren er films te bekijken van de vele reizen, evenementen en MuToDa-voorstellingen die in de afgelopen tientallen jaren hebben plaatsgevonden. Twee Franse cartoontekenaars zorgen voor een extra dimensie, net zoals het klaslokaal dat helemaal was ingericht zoals er in het midden van de vorige eeuw werd lesgegeven en waar oud-docenten hun kunsten nog een keer vertoonden. Het geheel werd opgeluisterd door twee optredens van de legendarische Amazing Stroopwafels, die hun roots op ’t Groen hebben liggen en dus op deze dag niet mochten ontbreken.

Soldaat van Oranje, 26 september 2019

Op donderdag 26 september zijn we met de hele school naar een speciaal voor ons uitgevoerde voorstelling van de musical “Soldaat van Oranje” in Katwijk geweest. Ook de examenleerlingen uit 2019 konden nog gebruikmaken van dit cadeau. Deze voorstelling vormde meteen de start van het project ’75 jaar bevrijding’ dat we richting mei 2020 gaan uitvoeren.

We hebben genoten van de voorstelling, maar ook van onze leerlingen. De leerlingen hebben vol bewondering het schouwspel gevolgd. De reacties waren zeer positief en we hebben veel plezier beleefd aan de gezichten van de leerlingen tijdens de voorstelling. Nadat de voorstelling zijn we met de gehele cast op de foto geweest en werden de leerlingen buiten verrast door een frietkraam. De spelers kwamen ook naar buiten. Daar zijn nog wat extra foto’s gemaakt, te zien op de Facebookpagina van Soldaat van Oranje.

Slotfeest

In juni 2020 zou er een feestavond in de Stadsgehoorzaal komen ter afsluiting van het jubileumjaar. 

Helaas kon dat door de coronapandemie niet doorgaan.