Directeur Maasland

Interview met directeur Arjan Blansjaar van Lentiz | Maasland

“Bij Lentiz ligt de focus altijd op de leerling”, vertelt Arjan Blansjaar, directeur Lentiz | Maasland, enthousiast. “We vragen ons voortdurend af hoe we het onderwijs zo kunnen inrichten, dat we de leerlingen optimaal voorbereiden op de snel veranderende wereld waarin zij zelfstandig moeten kunnen functioneren. Een belangrijke taak, want de jongeren van vandaag zijn de ‘toekomstmakers’ van morgen.”
Directeur Maasland
“Bij Lentiz ligt de focus altijd op de leerling”

Arjan Blansjaar studeerde aan de Hogeschool Rotterdam voor leraar bedrijfseconomie, liep stage bij Lentiz | Geuzencollege en was meteen verkocht. Hij werd leraar in opleiding bij Lentiz | MBO Westland, één van de andere locaties van de Lentiz onderwijsgroep. In de avonduren studeerde hij Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Arjan maakte vervolgens de overstap naar teamleider bij ISW Westland Vakcollege en naar beleidsadviseur bij de MBO Raad.

Maar…

“Ik miste het onderwijs en ik miste Lentiz”, vertelt Arjan. “Toen er een vacature kwam voor directeur bij Lentiz | Maasland heb ik dezelfde dag een sollicitatie geschreven. Mijn eerste zin was: ‘ik kan Lentiz niet loslaten’. Gelukkig Lentiz mij ook niet.”

Ondernemend leren

Bij Lentiz is iedere leerling eigenaar van het eigen leerproces. “We leren ze zelf na te denken over vragen als: wat wil ik leren, en op welke manier leer ik het beste,” vertelt Arjan. “Dat noemen we ‘ondernemend leren’. Iedereen krijgt volledig de ruimte om zich te ontwikkelen. Je gunt immers elke leerling later een baan die hem of haar gelukkig maakt. En het maakt de lessen interessanter als we leerlingen helpen om de vaardigheden op te bouwen die ze voor hun toekomst nodig denken te hebben.” Dat spreekt aan.

Betrokken bij de regio

Om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstige beroep, werkt Lentiz | Maasland nauw samen met ondernemers uit Midden-Delfland en uit het Westland. Er is overleg over de ontwikkelingen in het vak, en leerlingen krijgen theorie- en praktijklessen op locatie. Maar de school doet meer. “Met de bedrijven organiseren we regelmatig Kenniscafe’s waar we met elkaar in gesprek gaan over kwaliteitseisen, trends en de toekomst van branche,” geeft Arjan als voorbeeld. “Ook zijn we druk bezig met de oprichting van een Hippische Campus: een clubhuis voor de paardensport, waar onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar komen. We voelen ons betrokken bij ontwikkelingen de regio. Logisch, want wij zijn immers verantwoordelijk voor de opleiding van de toekomstige vakmensen.”

Bevlogen docenten

“Het bruist hier altijd”, lacht Arjan. “Zodra ik de school binnenstap, voel ik die positieve energie, zelfs in deze lastige coronaperiode. We hebben hier een bevlogen team dat enorm betrokken is bij hun leerlingen. Iedereen denkt altijd vooruit, gericht op de toekomst. Dat verklaart waarom je, als je eenmaal bij Lentiz hebt gewerkt, niet zo gemakkelijk meer ergens anders kunt aarden.”

 

Ook bij Lentiz komen werken? Kijk naar de vacatures
Terug naar het nieuwsoverzicht