HR-Manager Berend van Daal

Interview met Stafmanager HRM Berend van Daal

Voordat Berend van Daal als manager HR bij Lentiz onderwijsgroep aan de slag ging, had hij bijna 25 jaar in verschillende HR-functies binnen het mbo gewerkt. Toen hij zo’n anderhalf jaar geleden toe was aan een nieuwe stap in zijn carrière, wilde hij per se in het onderwijs blijven. “Ik heb heel veel docenten zien knokken om hun mbo-leerlingen een goede toekomst te geven,” vertelt hij. “Wat een geweldige mensen zijn dat. Daar wil ik mij graag voor inzetten.”
HR-Manager Berend van Daal
"Wij geloven dat iemand altijd zijn best doet"

“Als HR-adviseur hou je je elke dag bezig met het functioneren van mensen en teams in verschillende situaties. Bijna geen enkele situatie is hetzelfde en er is geen standaardmethode die je kunt toepassen. Dat maakt het vak zo waanzinnig interessant. In mijn huidige functie ondersteun ik de HR-adviseurs en sluit ik alleen in moeilijke situaties bij een gesprek aan.”

Zitten mensen op de juiste plek?

“Als leidinggevende moet je alert erop zijn, dat medewerkers op de juiste plek zitten,” vertelt Berend met overtuiging. “Mensen die goed in hun vel zitten, zullen zich beter ontwikkelen. Bij Lentiz is de aandacht voor de mens en zijn persoonlijke situatie groot. Alle leidinggevenden zijn voortdurend bezig om ervoor te zorgen dat hun mensen het beste uit zichzelf halen. Onze cultuur is ‘samen doen we het’. We hebben respect voor elkaar en gaan ervanuit dat de ander altijd zijn best doet. En zo behandelen we elkaar ook. Je wordt hier niet afgerekend op fouten. Iemand kan een onhandige keuze hebben gemaakt. Dan zijn we er voor elkaar en lossen we dat op een prettige manier op.”

Je kunt veel zelf oplossen

“En gaat er iets mis, bijvoorbeeld vanwege de werkdruk of in de privésituatie, dan bieden we vanuit HRM ondersteuning. We gaan – samen met de leidinggevende – eerst zelf het gesprek aan. Wat is er precies aan de hand, wat zijn onderliggende problemen, waarom reageert iemand op deze manier? En hoe kan ik hier het beste ondersteuning bieden? Vervolgens kunnen we altijd deskundigen inschakelen. Op deze manier kunnen we heel veel problemen oplossen. Soms is een kleine verandering al voldoende om ervoor te zorgen dat iemand weer lekker in zijn vel zit.

Arbozorg hebben we niet uitbesteed, maar organiseren we zelf in overleg met de Arbo-arts en indien nodig met coaches of andere zorgverleners. Het is mooi om met elkaar iemand weer op de been krijgen. Maar ook als iemand bijvoorbeeld door een ernstige ziekte niet meer op de werkplek terug kan komen, zetten we ons volledig in om hem of haar een mooie afronding van zijn carrière te geven.”

Onderwijspersoneel blijft enthousiast en creatief

“Het is ongelooflijk hoe het onderwijspersoneel zich de afgelopen corona-periode staande heeft weten te houden. Het is continu schakelen: online lesgeven, toch weer naar school, protocollen die regelmatig veranderen, invoering van zelftesten… het blijft maar doorgaan. Ik vind het inspirerend om te zien met wat voor passie en creativiteit de collega’s bij Lentiz hun vak uitoefen. Met de ondernemende Lentiz-houding laten ze zich niet belemmeren door lastige omstandigheden, maar gaan ze enthousiast aan de slag om mooie lesprogramma’s te maken. Binnen de scholen, maar ook daarbuiten. Het samenwerken met onze omgeving hoort bij Lentiz. Bij Lentiz kijken we altijd vooruit. In ons Strategisch Meerjarenplan staat het al: ‘de toekomst is niet iets wat je passief ondergaat, maar iets waar je vol energie richting aan kunt geven.’ En die energie, die hebben we hier allemaal.”

Ook bij Lentiz werken? Bekijk onze recente vacatures!
Terug naar het nieuwsoverzicht