Bloem & Design

Bloem & Design is een brede opleiding op het gebied van bloemsierkunst, vormgeving en design. Je leert prachtige arrangementen maken en vormgeven, producten verkopen en presenteren. Je neemt deel aan verschillende projecten en daarnaast doe je praktijkervaring op tijdens stage (BPV). Een opleiding voor creatieve, ondernemende en commerciële talenten.

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor 
de opleiding Bloem & Design. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Zeker weten waar deze opleiding 
om draait? Kom een dagje proefstuderen!

Schrijf je nu in!

Kennismaken met deze opleiding?

Bezoek onze Open Dagen!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Bloem & Design is een mbo-opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL) Je kunt de opleiding volgen op niveau 2, 3 en 4.

Waar word je voor opgeleid?

Vakexpert Bloem, Groen & Styling (niveau 4, opleidingscode 25705), vakbekwaam medewerker Bloem, Groen & Styling (niveau 3, opleidingscode 25706) of medewerker Bloem, Groen & Styling (niveau 2, opleidingscode 25707).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na je diploma?

Met een niveau 2-diploma (de opleiding duurt dan twee jaar) kun je instromen in de opleiding op niveau 3. Je kunt ook gaan werken als medewerker/verkoper bij een bloemen-/lifestylewinkel of als stylist bij tuincentra en/of een groothandel.

Als je niveau 3 succesvol hebt afgerond, kun je instromen in de opleiding op niveau 4 (beide opleidingen duren drie jaar). Maar je kunt ook als assistent-manager of assistent-afdelingsleider aan de slag.

Na het behalen van je niveau 4-diploma, kun je verder studeren aan het hbo. Bijvoorbeeld bij de opleiding Associate degree arts & craft of Associate degree bloemsierkunst. Of je gaat werken als manager, teamleider of afdelingsleider of start je eigen bedrijf (als stylist/specialist) in de bloemenbranche.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Er wordt veel projectmatig gewerkt rondom thema’s. Onze studenten nemen regelmatig deel aan verschillende projecten buiten school. Zo helpen onze studenten bij het aankleden van beurzen en evenementen en geven studenten ook workshops. Uiteraard is er tijdens de lessen op school veel aandacht voor zowel theorie als praktijk. Ook ga je veel stage lopen.

Wat doe je in de les?

Opdrachten en projecten zijn soms individueel, maar je werkt ook vaak in teamverband. Er zijn regelmatig excursies en je neemt deel aan projecten buiten de school.

Het aanleren en je eigen maken van de basis rondom technieken, vormgeving en het helpen van klanten is de basis van de opleiding. Daarna ontwikkel je jezelf in het maken van alle voorkomende bloemarrangementen en het gebruik van verschillende technieken en materialen.

Je bent creatief als ondernemend bezig. Je leert alles over het ondernemerschap en wat daarbij komt kijken, maar uiteraard ben je ook veel bezig met vormgeving, design en je leert werken met prachtige natuurlijke producten. Je maakt de mooiste creaties waar bezoekers van kunnen genieten!

Vakken tijdens deze opleiding

Iets voor jou?

De opleiding Bloem & Design is iets voor jou als:

 • je creatief bent;
 • je graag werkt met natuurlijke materialen;
 • je het leuk vindt om iets moois voor mensen te maken;
 • je houdt van vormgeving en interieurstyling.
 • Bedrijfsadministratie
 • Bedrijfseconomie
 • Marketing
 • Praktijk
 • Projectmanagement
 • Rekenen
 • Bloem
 • Design

Deze opleiding volg je aan:

MBO Westland

De opleidingen van Lentiz | MBO Westland zijn gevestigd in het World Horti Center, een modern gebouw in Naaldwijk. Het World Horti Center is een unieke samenwerking tussen onderwijs, overheid, onderzoek en bedrijfsleven. Hier ontmoet je als student jouw mogelijk toekomstige werkgever!

Alles over MBO Westland

MBO Oostland

Lentiz | MBO Oostland streeft naar eigentijds onderwijs waarin praktijk en theorie nauw zijn verweven, binnen- en buitenschools. Dat geven we vorm door samen te werken met bedrijven en instellingen in de regio.

Alles over MBO Oostland