Hovenier

Ben je graag buiten en technisch bezig? Houd je van planten, natuur en werken in de buitenlucht? Platteland, dorp of stad: groen is overal om je heen. Je ziet machines, mensen en weet: hier gaat iets moois gemaakt worden. Je wilt graag een mooie buitenomgeving voor mensen ontwerpen, realiseren en onderhouden. Voel jij je hierdoor aangesproken dan is de opleiding tot hovenier zeker iets voor jou.

Inschrijven

Is dit dé opleiding voor jou? Vul dan hier het inschrijfformulier in. Dit kun je doen samen met je ouders/verzorgers.

Schrijf je nu in!

Kennismaken met deze opleiding?

Bezoek onze Open Dagen!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Hovenier is een mbo-opleiding op niveau 2, 3 en 4 en duurt afhankelijk van het niveau twee of drie jaar.

Waar word je voor opgeleid?

Medewerker hovenier (niveau 2, opleidingscode 25621), vakbekwaam hovenier (niveau 3, opleidingscode 25618) of opzichter/uitvoerder groene ruimte (niveau 4, opleidingcode 25617).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na je diploma?

Als je je diploma behaalt kun je een stapje hoger gaan, dus ofwel naar niveau 3 ofwel naar niveau 4. Natuurlijk kun je ook verder leren op het hbo.

Je kunt gaan werken als hovenier, bij een grootgroenbedrijf, bij een tuincentrum of bij een gemeentelijke organisatie. Ook kun je aan de slag in de recreatiesector bij een camping of een golfbaan.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding Hovenier kun je volgen in de BOL (Beroepsopleidende Leerweg) en in de BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg).

In de BOL ga je in leerjaar 1 vier dagen per week naar school en heb je een dag in de week BPV (stage). In leerjaar 2 en 3 ga je drie dagen per week naar school en heb je twee dagen stage/BPV.

In de BBL ga je 1 dag naar school. De overige dagen werk je voor een bedrijf in de sector. Het is van belang dat je bij het opleidingsbedrijf een arbeidsovereenkomst hebt van minimaal 20 uur per week.

Wat doe je in de les?

Op niveau 2 en 3 leer je het onderhoud en aanleg van tuinen in de praktijk (en bij een leerbedrijf). Je gaat maaien, snoeien, planten, bestratingen maken en schuttingen en vijvers plaatsen. Ook leer je werken met een bladblazer, bosmaaier en motorkettingzaag. Daarnaast heb je Algemeen Vormende vakken als rekenen, Nederlands, biologie en burgerschapsvorming. Op niveau 4 gaan we daarnaast in op management en de ondernemerschap. Je leert planningen en kostenberekeningen van projecten maken, en hoe je leiding moet geven bij kleinere en grotere projecten.

We werken daarnaast aan de volgende thema’s:

 • houding en communicatie;
 • bodem, grond, water, landschap, bemesting;
 • plantenkennis;
 • inzet en bediening van machines en werktuigen;
 • techniek, onderhoud;
 • veiligheid, regelgeving, milieu;
 • vakkundig, efficiënt en kostenbewust werken.

Iets voor jou?

De opleiding Hovenier is iets voor jou als:

 • je het leuk vindt om ervoor te zorgen dat een tuin of landschap er perfect bij ligt;
 • je graag je handen uit de mouwen steekt;
 • je niet bang bent om met groot gereedschap te werken;
 • je er van houdt om mooie ontwerpen voor buitenruimtes te maken.

Vakken tijdens deze opleiding

Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende vakken:

 • Loopbaan & burgerschap
 • ICT
 • Rekenen
 • Plantenkennis

Deze opleiding volg je aan:

MBO Maasland

Lentiz | MBO Maasland ligt in Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Den Haag. Het Midden-Delflands landschap ligt als een regio van rust, ruimte en groene bedrijvigheid midden in een van de drukste gebieden van Zuid-Holland.

Alles over MBO Maasland

MBO Middelharnis

Lentiz | MBO Middelharnis is een kleinschalige mbo-school gelegen op het mooie eiland Goeree Overflakkee. Door onze kleinschaligheid krijgen onze studenten de persoonlijke begeleiding die hen verder brengt naar een mooie toekomst in het bedrijfsleven. Lentiz | MBO Middelharnis is meer dan zomaar een opleiding!

Alles over MBO Middelharnis

MBO Barendrecht

Lentiz | MBO Barendrecht is een kleinschalige school met een prettige sfeer en oog voor de student. Onze school bevindt zich in een dynamische regio, vlakbij het (internationale) bedrijfsleven. Door onze nauwe samenwerking met regionale bedrijven sluiten onze opleidingen goed aan bij de wensen van het bedrijfsleven en verlaten onze studenten de school met een waardevol diploma.

Alles over MBO Barendrecht

MBO Oostland

Lentiz | MBO Oostland streeft naar eigentijds onderwijs waarin praktijk en theorie nauw zijn verweven, binnen- en buitenschools. Dat geven we vorm door samen te werken met bedrijven en instellingen in de regio.

Alles over MBO Oostland