opleiden en ontwikkelen

Opleiden en ontwikkelen vindt Mars Food belangrijk

"Het opleiden en ontwikkelen van medewerkers vinden we belangrijk bij Mars Food Europe''

Het zijn uitdagende tijden. De energieprijzen, gasprijzen en prijzen voor grondstoffen rijzen de pan uit. Veel bedrijven uit de food industry hebben moeite om hun hoofd boven water te houden. Investeren in het opleiden en ontwikkelen van medewerkers is op zulke momenten niet het eerste waar managers en leidinggevenden aan denken.. Maar is dat wel verstandig? Wij gingen hierover in gesprek met Bas Versloot, Education en training lead. bij Mars Food Europe in Oud-Beijerland.

Wat voor bedrijf is Mars Food Europe?

Mars Food Europe is onderdeel van Mars: één van de grootste Food bedrijven ter wereld. Iedereen die bij Mars Food werkt is bekend met de principes van Mars: kwaliteit, verantwoordelijkheid, wederkerigheid, efficiëntie en vrijheid. Hier zetten alle medewerkers zich over de hele wereld voor in.

Mars Food Europe is een vestiging van Mars die is gevestigd is in Oud-Beijerland. Op deze locatie produceren we de lekkerste sauzen en curries voor onze geliefde merken, waaronder Dolmio, Ben’s Original. De sauzen die hier worden gemaakt, worden genoten in heel Europa en daarbuiten.

Wat is jouw rol bij Mars Food Europe?

“Ik ben op onze locatie in Oud-Beijerland verantwoordelijk voor de opleiding en ontwikkeling van zo’n 120 medewerkers van alle verschillende niveaus. Samen met deze medewerkers maak ik individuele leerplannen maar ook kijk ik met hele teams naar teamdoelstellingen.”

Waarom vinden jullie opleiden en ontwikkelen van medewerkers belangrijk bij Mars Food Europe?

“Het beste ingrediënt om mooie producten te maken is de mens. Om een goed product te kunnen maken is het belangrijk dat je goed ontwikkelde mensen hebt. Hierdoor verlopen processen efficiënter en worden minder fouten gemaakt. Uiteindelijk komt dit naar je toe:

  • Het is veiliger op de werkvloer.
  • Het voedsel wordt veiliger voor de consument.
  • Lijnen staan minder lang stil bij een storing omdat goed opgeleide mensen dit sneller kunnen oplossen.

Goede mensen maken op een veilige manier goede producten.”

Hoe hebben jullie opleiden en ontwikkelen bij Mars georganiseerd?

“We zorgen dat nieuwe mensen direct goed worden ingewerkt. Deze mensen die bij ons in productie aan de slag gaan (operators) krijgen een grondig opleidingspakket met veiligheid- en kwaliteitmodules. Dit pakket is een combinatie van e-learnings en klassikale trainingen. Wanneer ze deze modules succesvol hebben afgerond mogen ze mee gaan lopen met een ervaren operator door wie ze in de praktijk worden begeleid.”

"Het beste ingrediënt om mooie producten te maken is de mens"

Hoe wordt getoetst of deze medewerkers over de juiste kennis- en vaardigheden beschikken?

“Na het inwerktraject doen de medewerkers een proeve van bekwaamheid. Wanneer ze deze proef succesvol afronden zijn ze ‘gecertificeerd’ operator voor de werkplek waar ze voor zijn opgeleid. Dit kan je vergelijken met een rijbewijs.”

Kunnen deze mensen doorgroeien binnen jullie bedrijf

“Uiteraard! Per werkplek zijn verschillende competenties nodig. Dit hebben we duidelijk beschreven. Op moment dat iemand wil doorgroeien naar een ‘zwaardere’ werkplek moet hij bepaalde competenties bij leren, bijvoorbeeld door het volgen van trainingen of opleidingen. Wanneer de medewerker kan aantonen dat hij over de competenties beschikt die nodig zijn bij de zware werkplek kan hij de stap maken en daardoor ook een salarisschaal omhoog.

Dat is bij ons heel transparant. Hierbij gaat het trouwens niet alleen om functionele competenties (kennis van nieuwe technologieën, omgaan met verschillende drukken, kennis over PID-regelaars) maar ook om gedrag competenties (verantwoordelijkheidsgevoel, discipline, communicatieve vaardigheden). De ene persoon past nou eenmaal bij de ene werkplek en de andere persoon bij de andere werkplek.”

Zijn jullie nooit bang dat wanneer je mensen hebt opgeleid, hier in hebt geïnvesteerd, dat ze de overstap maken naar een bedrijf waar ze meer kunnen verdienen?

“Dat risico zit er natuurlijk altijd in. Echter, wij vragen wat van de mensen die bij ons werken en daar krijgen ze wat voor terug. Dat is de wederkerigheid die bij Mars hoort. Als medewerkers dan alsnog weg willen, dan houd je ze toch niet tegen. Maar als je als bedrijf niet durft te investeren in je mensen kom je geen stap verder en neem je ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid niet.”

Jullie werken al lange tijd samen met Lentiz, hoe lang al precies?

“Goh, ik zou het niet eens precies weten. Dat is van voor mijn tijd (Bas werkt ruimt 23 jaar voor Mars Food Europe). Dit is niet altijd in de huidige vorm geweest (Lentiz verzorgd op moment een in-company opleidingstraject bij Mars Food Europe waarbij medewerkers worden opgeleid tot medewerker Voeding & Technologie opleidingen – MBO niveau 2 & 3) maar door de goede relatie zijn onze behoeften en de onderwijsmogelijkheden die Lentiz kan bieden met elkaar mee gegroeid.”

De samenwerking bevalt dus goed?

“Zeker weten, de kracht van Lentiz is de flexibiliteit. Ze denken altijd mee over wat mogelijk is. Vroeger werden de lessen vooral in de avond verzorgd maar dit bleek voor veel medewerkers lastig te zijn na een dag hard werken. Maar op die momenten denkt Lentiz mee en zijn de lessen naar de middag gegaan.

Daarnaast kunnen we zelf bepalen wat we de deelnemers mee willen geven. Om een voorbeeld te noemen: duurzaamheid wordt natuurlijk een steeds belangrijker thema. Dit is dan ook nieuw in de opleiding.”

Waarom is een leven lang blijven ontwikkelen zo belangrijk in jouw ogen?

“Ik heb zelf opleidingsmanagement gedaan. Wat mij dat gebracht heeft is dat je steeds nieuwe inzichten krijgt bij je eigen bedrijf. Ik dacht dat ik het bedrijf al kon maar ook daarin heb ik mezelf verbaasd. Door te leren en ontwikkelen ga je anders tegen dingen aankijken waardoor je het beter snapt. Dat geldt niet alleen voor mij maar voor iedereen. Daarnaast, hoe breder je ontwikkeling en je ‘view’ is binnen het bedrijf, hoe beter je het je eigen mensen maar ook de buitenwereld kan uitleggen. Zonder ontwikkeling kan het een sleur worden en blijf je stil staan. Daar krijgt natuurlijk niemand energie van.

Blijven leren en ontwikkelen is gewoon fijn, het geeft energie, motivatie, vergroot je zelfvertrouwen en hierdoor blijven medewerkers hoog in hun energie en blijft het uitdagend. Ik ben er dus van overtuigd dat blijven ontwikkelen zó belangrijk is voor mensen. Ze hier bij helpen vind ik het mooiste wat er is!”

Bekijk hier het cursusaanbod Food van Lentiz | Cursus & Consult
Terug naar het nieuwsoverzicht