Onderbouw Geuzencollege

Welkom bij de onderbouw! 

Voel je thuis op onze 2 locaties. 
 
De Geuzen zijn nog altijd een symbool van verzet. Geuzen zijn gewone mensen, maar vooral verzetsmensen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog opkwamen voor democratie. Stuk voor stuk mensen die met hun mogelijkheden proberen een verschil te maken. Dat willen wij ook zijn: een school die verschil maakt. Dat doen wij op een christelijke, open manier, waarin we aan iedereen ruimte geven. Respect, veiligheid en eerlijkheid zijn daarbij sleutelwoorden. Dat verwachten wij van elkaar en mag je dus ook van ons verwachten.
Het vmbo is een prachtige onderwijssoort, veelzijdig, praktisch en met heel veel mogelijkheden. Van mavo tot leren in de beroepspraktijk. Het vmbo is onderwijs dat met projecten en praktijkopdrachten levendig en boeiend is.
 
Wij nodigen jou als basisschoolleerling, maar ook je ouders, van harte uit om eens een kijkje te nemen in onze gebouwen. Praat met onze medewerkers en vooral met onze leerlingen en vraag maar eens naar de dingen waar we trots op zijn. Kijk om je heen en proef de sfeer. Je bent welkom, ook buiten de Open dagen om. 
 
De onderbouw ...in een klein gebouw en altijd bij jou in de buurt!
Leren doe je het beste op een school waar je het naar je zin hebt. Daarom proberen wij op het Geuzencollege de lessen tot een uitdaging te maken. Zo halen wij samen het beste uit jou! Onze onderbouw vind je in twee gezellige gebouwen waar leerlingen zich snel thuis voelen:
• Geuzencollege locatie Westwijk aan de Arij Koplaan 3c
• Geuzencollege locatie Holy aan de Willem de Zwijgerlaan 230
 
We bieden alle leerwegen van het vmbo aan: de Theoretische Leerweg (mavo), de Gemengde Leerweg, de Kaderberoepsgerichte en de Basisberoepsgerichte Leerweg. In alle leerwegen bieden we de mogelijkheid van Leerwegondersteuning (LWO). Op het Geuzencollege leren we op allerlei gebieden. Bijna elke donderdagmiddag organiseren we verschillende sportieve en culturele activiteiten. Tijdens deze middagen kun je zien dat er bij ons op school veel ‘talentiz’!  
 
Locatie Holy
ONDERBOUW in Holy
Op deze locatie is er gevarieerd onderwijs, een gezellige sfeer en natuurlijk vele culturele en kunstzinnige activiteiten. We houden de school ook leuk door naast de ‘gewone’ lessen te werken en te leren tijdens projecten en activiteiten die zowel binnen als buiten de school plaatsvinden. Als je op zoek bent naar een vmbo-school waar je naast onderwijs ook op een andere manier je talenten kan laten zien, ben je bij ons van harte welkom! 

 


 

Locatie Westwijk
ONDERBOUW in Westwijk
Het Geuzencollege heeft ook een onderbouwlocatie aan de Arij Koplaan in Vlaardingen West in een modern gebouw. We maken leren voor leerlingen leuk door goede lessen en bijvoorbeeld door gebruik te maken van onderwijsinnovaties. Deze locatie is eveneens als expertisecentrum aangewezen voor vmbo-leerlingen die meer moeite hebben met leren (LWO+). Genoeg kennis in huis dus!
 


Leren bij ons op school
Mentor
Elke klas krijgt begeleiding van een mentor die een groot deel van jouw lessen geeft. Zo heb je met maar een paar verschillende leraren in de school te maken en is de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs een minder grote stap. Je kunt voor veel zaken bij je mentor terecht. Hij of zij volgt jouw studieresultaten, bespreekt die met jou en je ouders/verzorgers en houdt ook in de gaten of jij het op school wel naar je zin hebt. Je mentor is ook de eerste contactpersoon naar je ouders/verzorgers. 
 
HET GEUZENUUR
Elke mentor geeft ook een Geuzenuur, misschien is dat wel het belangrijkste lesuur van allemaal! In deze lessen leer je hoe je kunt omgaan met andere mensen en je eigen gevoelens: verliefdheid, verdriet, blijdschap, hoe zeg je wat je voelt. We gaan het ook hebben over faalangst, omgaan met boosheid, over lichaamstaal, over de klas, over jou, hoe kun je het beste leren, keuzes maken, wat past bij jou.
 
FLEXUREN
Elke klas heeft een aantal flexuren, waarin je zelfstandig werkt of extra hulp krijgt als dat nodig is. In die tijd ben je bezig met projecten, bijzondere taken of met huiswerk. In deze uren is jouw mentor meestal aanwezig omdat hij/zij het beste weet waar jij goed en wat minder goed in bent.
 
LWO
Sommige leerlingen hebben meer moeite met leren dan andere leerlingen. Om deze leerlingen te helpen toch een diploma te halen op een voor hen zo hoog mogelijk niveau, is er LWO: LeerWeg Ondersteuning. Dit zijn onderwijsactiviteiten die de leerlingen ondersteunen tijdens hun lessen en hen helpen met leren. De LWO-klassen maken wij op onze school expres niet zo groot (16 tot 18 leerlingen).

Deze klassen krijgen les van een klein groepje vaste docenten. Iedere week geven we speciale lesuren waarin jij zelf aan het werk gaat,  bijvoorbeeld met een project of je krijgt er hulp bij vakken waarmee je moeite hebt. Bovendien krijg je twee vaste LWO lesuren in de week. In deze uren werken verschillende gespecialiseerde mensen samen aan jouw begeleiding, zodat jij het beste uit jezelf kunt halen.
 
TALENT
Elke leerling beschikt over zijn eigen kwaliteiten en talenten. Op onze school willen we onze leerlingen de kans geven deze te laten zien en verder te ontwikkelen. Ben je goed in sport? Zing je de hele dag door? Speel je graag toneel? Vind je het heerlijk om met je handen bezig te zijn? Ben je creatief met potlood of computer? Ben je nieuwsgierig genoeg om iets anders op school te doen dan alleen leren? Of ben je gewoon dol op leuke dingen doen met anderen? Dan zit je goed op het Geuzencollege!
 
Op het Geuzencollege is onderwijs in beweging! 
 
DONDERDAGMIDDAG
Als leerling van het Geuzencollege kun je namelijk op donderdagmiddag deel uitmaken van de sportklas, kunstklas, techniekklas of musicalklas. Deze speciale klassen draaien in vijf perioden op donderdagmiddag een leuk programma, waaraan je tegen een bijdrage van je ouder(s)/verzorger(s) kunt deelnemen. Daarnaast zal ook vanuit school een bijdrage aan jouw enthousiasme worden gedaan. 

De gedachte achter deze donderdagmiddagactiviteiten is dat je al in de onderbouw kennis kan maken met de verschillende intersectorale programma’s die het Geuzencollege te bieden heeft in klas 3 en klas 4. We kennen daar de volgende programma’s: Zorg & Welzijn, Sport & Welzijn, Marketing & Ondernemen, Horeca & Commercie, Lifestyle & Multimedia en Techniek & Onderhoud. Meedoen aan de activiteiten helpt je straks zeker ook bij het maken van een goede keuze voor een sector aan het einde van het tweede leerjaar. Zinvol en nuttig, maar de belangrijkste reden om mee te doen aan het  donderdagmiddagprogramma is, dat het vooral heel erg leuk en gezellig is! 

 
Elke donderdagmiddag activiteitenmiddag! 
 
Na de onderbouw?
In de tweede klas helpen we jou en je ouders te kiezen voor een goed vervolgprogramma in de bovenbouw. Het Geuzencollege verzorgt in de bovenbouw heel verschillende opleidingen op verschillende niveaus. Als
je graag heel praktisch bezig bent, dan passen de Basisberoepsgerichte (BL) of de Kaderberoepsgerichte Leerweg (KL) het beste bij je. Ben je meer theoretisch ingesteld? Dan is de Theoretische Leerweg (TL+), de Gemengde Leerweg (GL) misschien wel jouw vervolgopleiding. In de TL+ volgen leerlingen een mavo-traject, maar vullen we dat aan met een praktijkvak zoals bijvoorbeeld in de Sport mavo en  Multimedia mavo. Zo zie je maar: ook in de bovenbouw hebben we veel te bieden!