Flexuren
Elke klas heeft een aantal flexuren in het rooster staan. Daarin werken leerlingen zelfstandig aan projecten of bijzondere taken of kunnen ze onder begeleiding van hun mentor (een deel van het) huiswerk maken. Ook is het mogelijk bijles te krijgen, in bijvoorbeeld Nederlands of wiskunde. Soms kan dit net voldoende zijn om het niveau in een bepaald vak op te krikken.
LWO
Bij wat grotere leerachterstanden kunnen leerlingen binnen de Kaderberoepsgerichte Leerweg (KBL) en Basisberoepsgerichte Leerweg (BBL) gebruikmaken van Leerwegondersteuning (LWO). Vaak is in groep 8 van de basisschool al duidelijk dat ze deze vorm van ondersteuning nodig hebben. Met twee extra lesuren per week, een select groepje docenten en kleine klassen van maximaal 18 leerlingen geven we persoonlijke begeleiding op maat. De ene leerling heeft bijvoorbeeld hulp nodig met begrijpend lezen, de ander met rekenen of spelling. Elke zes weken bespreken we intern de vorderingen, gebruikmakend van het persoonlijke ontwikkelingsplan. Indien bepaalde leerlingen meer zorg, tijd en aandacht nodig hebben dan binnen de reguliere LWO beschikbaar is, bieden we op onze locatie aan de Arij Koplaan LWO+ aan. Hiervoor hebben we zelfs speciale expertise in huis.
Trainingen
Om leerlingen te helpen, bieden we op het Geuzencollege ook diverse trainingen aan. Met Rots en Water vergroten we iemands weerbaarheid, zowel fysiek als mentaal. Leefstijl draait om sociale vaardigheden, zoals opkomen voor jezelf. Soms hebben leerlingen last van faalangst, wat erg hinderlijk kan zijn. Met onze faalangstreductietraining proberen we hen handvatten te geven om hier beter mee om te gaan. Wie moeite heeft met huiswerk, komt eventueel terecht in een speciale huiswerkklas.
Dyslexie
Leren met dyslexie is een uitdaging op zich. Natuurlijk houden we daar op het Geuzencollege rekening mee. Dat kan bijvoorbeeld door extra tijd te geven voor een proefwerk of vaker mondeling te toetsen. Ook digitaal zijn er talloze manieren om leerlingen met dyslexie een handje te helpen, bijvoorbeeld met een luisterboek. Wie last heeft van dyslexie, kan gebruikmaken van een dyslexiekaart. Daarop kan iemand precies aangeven wat voor hulp noodzakelijk is. Zo proberen we dyslexie zoveel mogelijk te compenseren. Voor leerlingen is ook een dyslexiecoach beschikbaar. Onze precieze omgang met dyslexie hebben we vastgelegd in ons dyslexiebeleid.
Gezinsspecialist
Soms zitten leerlingen niet goed in hun vel of laat iemand ineens dalende schoolprestaties zien. Concentratieproblemen of angst voor toetsen komen ook voor. Dit kan diverse oorzaken hebben. In overleg met ouders proberen we hier iets aan te doen. Op het Geuzencollege is een gezinsspecialist werkzaam. Docenten en ouders kunnen hier terecht voor advies of kortdurende begeleiding.