Dierverzorging

Je hebt een echte passie voor dieren en wilt graag met dieren werken? Zorgen voor dieren, advies en informatie geven, praktisch bezig zijn en aanpakken is jou op het lijf geschreven? Vind jij het interessant om alles te leren over huisvesting, voeding, gedrag en de gezondheid van dieren? Dan past de opleiding Dierverzorging bij jou! Als dierverzorger ben je verantwoordelijk voor het welzijn, goede voeding en de verzorging van dieren. Een afwisselende job!

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor 
de opleiding Dierverzorging. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Zeker weten waar deze opleiding 
om draait? Kom een dagje proefstuderen!

Schrijf je nu in!

Kennismaken met deze opleiding?

Bezoek onze Open Dagen!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Dierverzorging kun je volgen op niveau 2 (de opleiding duurt dan twee jaar), niveau 3 of niveau 4 (deze opleidingen duren drie jaar). Alle opleidingen worden aangeboden in de Beroepsopleidende Leerweg (BOL).

Waar word je voor opgeleid?

Medewerker dierverzorging (niveau 2, opleidingscode 25732, vakbekwaam medewerker dierverzorging (niveau 3, opleidingscode 25734) of bedrijfsleider dierverzorging (niveau 4, opleidingscode 25730).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na je diploma?

Je kunt gaan werken als dierverzorger, educatief medewerker of je komt terecht op een kinderboerderij of in een dierenspeciaalzaak. Je kunt ook gaan werken bij een dierenasiel, dierenpension of een kennel. Of misschien ga jij wel aan de slag bij een zorgboerderij, dierenambulance of start je je eigen hondenuitlaatservice. Genoeg keuze dus! Na het behalen van je diploma op niveau 2 of 3 kun je een stapje hoger gaan, dus ofwel naar niveau 3 ofwel naar niveau 4. Na het behalen van je niveau 4-diploma kun je ook doorstuderen op het hbo.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

In de lessen staan het beroep en de praktijk centraal. naast de theorielessen over dierverzorging zijn er ook praktijklessen en ga je veel ervaring opdoen tijdens de verschillende stageperiodes. De stages sluiten aan bij de thema’s die op school behandeld worden. De stage kan gelopen worden in binnen- of buitenland.

Wat doe je in de les?

Je leert veel over verschillende dieren. Denk bijvoorbeeld aan honden, reptielen, geiten, paarden, konijnen en cavia’s. Thema’s in de opleiding zijn:

 • verzorging en voeding;
 • gedrag;
 • dierenwelzijn en gezondheid;
 • voortplanting;
 • organiseren van evenementen (niveau 3 en 4);
 • economie.

In de lessen werk je regelmatig samen met klasgenoten aan opdrachten en projecten. Door middel van keuzedelen wordt een extra verdieping aangebracht door o.a. de vakken besluit houders van dieren, diergedrag, welzijn en ethiek.

Op onze school in Barendrecht is het mogelijk om verdiepingslessen over het paard of verbredingslessen over dierentuindieren te volgen.

Iets voor jou?

De opleiding dierverzorging is iets voor jou als:

 • je wilt leren hoe je goed voor dieren kunt zorgen;
 • je mensen graag informatie geeft over dieren;
 • je graag je handen uit de mouwen steekt.

Vakken tijdens deze opleiding

Tijdens de lessen komen onder andere de volgende vakken aan bod:

 • Dierthema’s zoals hond en kat, hoefdieren, vogels, kleine zoogdieren
 • Loopbaan & burgerschap
 • Organiseren van een evenement
 • Praktijklessen op de schoolboerderij
 • Rekenen
 • Voer- en verzorgingslessen

Deze opleiding volg je aan:

MBO Barendrecht

Lentiz | MBO Barendrecht is een kleinschalige school met een prettige sfeer en oog voor de student. Onze school bevindt zich in een dynamische regio, vlakbij het (internationale) bedrijfsleven. Door onze nauwe samenwerking met regionale bedrijven sluiten onze opleidingen goed aan bij de wensen van het bedrijfsleven en verlaten onze studenten de school met een waardevol diploma.

Alles over MBO Barendrecht

MBO Maasland

Lentiz | MBO Maasland ligt in Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Den Haag. Het Midden-Delflands landschap ligt als een regio van rust, ruimte en groene bedrijvigheid midden in een van de drukste gebieden van Zuid-Holland.

Alles over MBO Maasland

MBO Middelharnis

Lentiz | MBO Middelharnis is een kleinschalige mbo-school gelegen op het mooie eiland Goeree Overflakkee. Door onze kleinschaligheid krijgen onze studenten de persoonlijke begeleiding die hen verder brengt naar een mooie toekomst in het bedrijfsleven. Lentiz | MBO Middelharnis is meer dan zomaar een opleiding!

Alles over MBO Middelharnis

MBO Oostland

Lentiz | MBO Oostland streeft naar eigentijds onderwijs waarin praktijk en theorie nauw zijn verweven, binnen- en buitenschools. Dat geven we vorm door samen te werken met bedrijven en instellingen in de regio.

Alles over MBO Oostland