Groen, Grond & Infra

In de opleiding leer je veilig werken met grote machines en het afstellen hiervan. Veiligheid en verantwoordelijkheid zijn belangrijke thema’s in de opleiding. Groen, Grond & Infra is overal om je heen. Voel jij je hierdoor aangesproken dan is deze opleiding zeker iets voor jou.

Inschrijven

Wil jij aan de slag in de wereld van cultuurtechnisch of agrarisch loonwerk en/of grondverzet? Schrijf je dan in voor de opleiding Groen, Grond & Infra! Vul samen met je ouders/verzorgers het inschrijfformulier in.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Groen, Grond & Infra is een mbo-opleiding op niveau 2, 3 en 4 en duurt afhankelijk van het niveau twee of drie jaar. Na het behalen van je diploma niveau 2 of 3 kun je een stapje hoger gaan. Dus ofwel naar niveau 3 ofwel naar niveau 4.

 

Waar word je voor opgeleid?

Medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 2, crebonummer 25616), vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3, crebonummer 25619) of opzichter/uitvoerder groene ruimte (niveau 4, crebonummer 25617).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na je diploma?

Je kunt gaan werken in een loonbedrijf, dit kan in verschillende sectoren zijn: tuinbouw, agrarisch, cultuurtechnisch en/of grondverzet.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding Groen, Grond & Infra kun je in Barendrecht op niveau 2 en 3 volgen in de BOL en in de BBL. De niveau 4-opleiding volg je in Barendrecht in de BOL. In Maasland wordt de opleiding alleen in de BBL-variant aangeboden.

In de BOL ga je in het eerste leerjaar vier dagen per week naar school en heb je een dag in de week BPV (stage). In leerjaar 2 en 3 ga je drie dagen per week naar school en heb je twee dagen BPV. Ook krijg je blokstages.
In de BBL ga je 1 dag naar school. De overige dagen werk je voor een bedrijf in de sector. Het is van belang dat je bij het opleidingsbedrijf een arbeidsovereenkomst hebt van minimaal 20 uur per week.

Wat doe je in de les?

In de opleiding leer je werken met grote machines en het afstellen hiervan. Veiligheid en verantwoordelijkheid zijn belangrijke thema’s in de opleiding. Groen, Grond & Infra is overal om je heen. Je leert in de praktijk bij een leerbedrijf (je werkgever) omgaan met  machines en andere apparatuur. Onderhoud en reparatie gaan je na de opleiding goed af. We werken op school met veelal met digitale lesstof, hiervoor dien je zelf over een device te beschikken.

We werken daarnaast aan de volgende thema’s:

 • Houding en communicatie
 • Bodem, grond, water, landschap, bemesting.
 • Inzet en bediening van machines en werktuigen
 • Techniek, onderhoud
 • Materialen, toepassing en verwerking
 • Veiligheid, regelgeving, milieu
 • Vakkundig, efficiënt en kostenbewust werken

Iets voor jou?

De opleiding Groen, Grond & Infra is iets voor jou als:

 • je graag met grote machines werkt;
 • je van afwisseling houdt;
 • je veiligheid belangrijk vindt.

Vakken tijdens deze opleiding

 • VCA
 • Machinevaardigheid
 • Loopbaan & burgerschap
 • Rekenen
 • Vakvaardigheid
 • Veiligheid en kwaliteit

Deze opleiding volg je aan:

MBO Maasland

Lentiz | MBO Maasland ligt in Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Den Haag. Het Midden-Delflands landschap ligt als een regio van rust, ruimte en groene bedrijvigheid midden in een van de drukste gebieden van Zuid-Holland.

Alles over MBO Maasland

MBO Barendrecht

Lentiz | MBO Barendrecht is een kleinschalige school met een prettige sfeer en oog voor de student. Onze school bevindt zich in een dynamische regio, vlakbij het (internationale) bedrijfsleven. Door onze nauwe samenwerking met regionale bedrijven sluiten onze opleidingen goed aan bij de wensen van het bedrijfsleven en verlaten onze studenten de school met een waardevol diploma.

Alles over MBO Barendrecht

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien passen deze opleidingen dan beter bij jou.

Hovenier

Je wilt graag een mooie buitenomgeving voor mensen ontwerpen, realiseren en onderhouden? Dan is de opleiding tot hovenier zeker iets voor jou!

Agro Technics & Management

Ben jij geïnteresseerd in groen en techniek? En wil je leren hoe je kunt helpen gezonde voedingsproducten te produceren? Kies voor Agro Technics & Management!

Watermanagement

Als je voor Watermanagement kiest, dan zoek je mee naar oplossingen om ons drinkwater schoon en veilig te houden, om de natuur te beschermen tegen uitdroging of overstroming of om ons zwemwater veilig te houden.

Stad & Groen

Wil je een bijdrage leveren aan een gezonde groene leefomgeving in de stad? Dan is de opleiding Stad & Groen wat voor jou.