In oktober zijn we begonnen met de derde editie van LENthon; een initiatief van Lentiz om leerlingen van 12 – 17 jaar te motiveren om op een leerzame manier klimaatinnovaties voor hun eigen school te bedenken. In een periode van zes maanden ontwikkelt ieder team proactief hun duurzame oplossing en krijgen de teams verschillende ‘Boot Camps’ om hun ideeën verder te ontwikkelen. Inmiddels hebben de teams hun eerste Boot Camp gehad.

Voor het oog van de camera
Een nieuw element van de LENthon dit jaar is de koppeling met de SDG-doelen van de Verenigde Naties. SDG staat voor Sutainable Development Goals, oftewel Duurzame Ontwikkelings Doelstellingen. Door over de hele wereld te werken aan deze doelen kunnen we voor iedereen de wereld een betere plek maken om te leven.
Voorafgaand aan het Boot Camp hebben alle teams het SDG-doel dat het meest aansloot bij hun klimaatinnovatie geselecteerd. Tijdens de Boot Camp hebben we van elk team een filmpje gemaakt, waarin deelnemers vertelden over het door hun geselecteerde SDG-doel. Best spannend, en toch hebben alle teams dat ontzettend knap gedaan!
Volgende fase
De teams krijgen nu de tijd om hun voorstellen voor hun klimaatinnovatie definitief te maken. In het LENthon wedstrijdformulier beschrijven de deelnemers hun voorstellen aan de hand van de beoordelingscriteria: 1. Innovatie, 2. Impact op het klimaat, 3. Winst/besparing voor de school, 4. Uitvoerbaarheid en 5. Opschaalbaarheid. Op 1 december moeten de teams hun wedstrijdformulieren hebben ingeleverd.
De beschrijving van de klimaatinnovaties in deze wedstrijdformulieren vormen de basis voor Boot Camp 2 (pitchen) en de start van de halve finale in het Lentiz Managementteamoverleg (MT) , op 15 februari 2019. De directeuren en teamleiders van de Lentiz-scholen stemmen in deze halve finale met een stembiljet op het team waarvan zij de klimaatinnovatie het beste vinden, waarbij ze letten op de beoordelingscriteria. Na de halve finale is er een voorlopige top 5 bekend. Via de LENthon social mediakanalen kan er ook gestemd worden op een van de teams. Het totaal aantal stemmen bepaalt de definitieve finalisten.
Het is dus erg belangrijk dat alle teams hun sociale achterban in beweging brengen om na de halve finale op hun favoriete team te stemmen om zo die felbegeerde plek in de finale te bemachtigen. In de finale beslist een zorgvuldig geselecteerde jury aan de hand van de beoordelingscriteria wie er voor schooljaar 2018/2019 als Beste LENthon Leerling wordt gekroond en welke klimaatinnovaties een geldprijs ontvangen om het concept uit te voeren.
“Het allerbelangrijkste: wees creatief, maak plezier en haal het beste in elkaar naar boven. Samen kunnen jullie het verschil maken voor een beter (leef)klimaat!” – Danielle van Heck, Projectleider LENthon