In oktober zijn we begonnen met de derde editie van LENthon; een initiatief van Lentiz om leerlingen van 12 – 17 jaar te motiveren om op een leerzame manier klimaatinnovaties voor hun eigen school te bedenken. In een periode van zes maanden ontwikkelt ieder team proactief hun duurzame oplossing en krijgen de teams verschillende ‘Boot Camps’ om hun ideeën verder te ontwikkelen. Inmiddels hebben de teams hun eerste Boot Camp gehad.


In dit eerste Boot Camp leren de deelnemende teams hun samenwerking en co-creatie op een hoger niveau te krijgen. Tijdens dit evenement gingen leerlingen & docenten aan de slag met teambuilding, ontvingen ze feedback op hun plan en gaven ze hun eerste camera-optreden. Alle activiteiten waren gericht op het beter, innovatiever en duurzamer maken van de klimaatinnovaties en het versterken van de teamspirit.
marshmellow-challenge-bootcamp-1

Marshmallow Challenge

Het Boot Camp startte voor alle teams met de Marshmallow Challenge. Tijdens deze challenge moesten de deelnemers binen 18 minuten een zo hoog mogelijke toren bouwen van 20 spaghettistokjes, 1 meter plakband, 1 meter touw en een marshmallow. Dit experiment moedigt aan tot samenwerking en geeft inzicht in de creativiteit en innovatievaardigheden van de deelnemers.  Het kleinste team – bestaande uit de toppers Desi, Lesly en Bart – van Lentiz | Groen van Prinstererlyceum won de wedstrijd. Na afloop van dit onderdeel concludeerden de deelnemers heel tevreden te zijn over de onderlinge samenwerking.

Duurzame inspiratie & feedback

Na deze opdracht maakten de deelnemers gedurende een korte presentatie kennis met bestaande voorbeelden van Klimaatinnovaties, zoals ‘Wasteboards’ (gemaakt van frisdrankdoppen) en OV-bussen die vanaf 2019 zullen gaan rijden op waterstof. Ook werden de criteria om de LENthon te winnen verder uitgediept: 1. Innovatie, 2. Impact op het klimaat, 3. Winst/besparing voor de school, 4. Uitvoerbaarheid en 5. Opschaalbaarheid. Daarna ontvingen de teams feedback over hoe ze hun idee voor klimaatinnovatie verder kunnen aanscherpen.

Tijdens deze Boot Camp realiseerde ik me: we kunnen de wereld veranderen met slechts één schop!” – Deelnemer Benjamin Hoppe-Jaspers

LENthon Boot Camp 1, 2018-2019

Hier is ie dan, de video van de LENthon Boot Camp 1 met spaghetti, circustaferelen, marshmallows en acteertalenten. We hebben plezier gemaakt! Maar vooral heel hard gewerkt aan #DuurzameOntwikkeling #teambuilding #LENthonKlimaatinnovatie #SDGs. Dank jullie wel allemaal!

Geplaatst door LENthon, Powered by Lentiz onderwijsgroep op Woensdag 28 november 2018

Voor het oog van de camera

Een nieuw element van de LENthon dit jaar is de koppeling met de SDG-doelen van de Verenigde Naties. SDG staat voor Sutainable Development Goals, oftewel Duurzame Ontwikkelings Doelstellingen. Door over de hele wereld te werken aan deze doelen kunnen we voor iedereen de wereld een betere plek maken om te leven.

Voorafgaand aan het Boot Camp hebben alle teams het SDG-doel dat het meest aansloot bij hun klimaatinnovatie geselecteerd. Tijdens de Boot Camp hebben we van elk team een filmpje gemaakt, waarin deelnemers vertelden over het door hun geselecteerde SDG-doel. Best spannend, en toch hebben alle teams dat ontzettend knap gedaan!

Volgende fase

De teams krijgen nu de tijd om hun voorstellen voor hun klimaatinnovatie definitief te maken. In het LENthon wedstrijdformulier beschrijven de deelnemers hun voorstellen aan de hand van de beoordelingscriteria: 1. Innovatie, 2. Impact op het klimaat, 3. Winst/besparing voor de school, 4. Uitvoerbaarheid en 5. Opschaalbaarheid. Op 1 december moeten de teams hun wedstrijdformulieren hebben ingeleverd.

De beschrijving van de klimaatinnovaties in deze wedstrijdformulieren vormen de basis voor Boot Camp 2 (pitchen) en de start van de halve finale in het Lentiz Managementteamoverleg (MT) , op 15 februari 2019. De directeuren en teamleiders van de Lentiz-scholen stemmen in deze halve finale met een stembiljet op het team waarvan zij de klimaatinnovatie het beste vinden, waarbij ze letten op de beoordelingscriteria. Na de halve finale is er een voorlopige top 5 bekend. Via de LENthon social mediakanalen kan er ook gestemd worden op een van de teams. Het totaal aantal stemmen bepaalt de definitieve finalisten.

Het is dus erg belangrijk dat alle teams hun sociale achterban in beweging brengen om na de halve finale op hun favoriete team te stemmen om zo die felbegeerde plek in de finale te bemachtigen. In de finale beslist een zorgvuldig geselecteerde jury aan de hand van de beoordelingscriteria wie er voor schooljaar 2018/2019 als Beste LENthon Leerling wordt gekroond en welke klimaatinnovaties een geldprijs ontvangen om het concept uit te voeren.

“Het allerbelangrijkste: wees creatief, maak plezier en haal het beste in elkaar naar boven. Samen kunnen jullie het verschil maken voor een beter (leef)klimaat!” – Danielle van Heck, Projectleider LENthon