Het was een zenuwslopende finale van de derde LENthon-editie, dé klimaatinnovatie challenge voor vo en mbo geïnitieerd door Lentiz onderwijsgroep. Negen teams van leerlingen – in de leeftijd van 12 tot 17 jaar – namen deel aan de LENthon en werkten maanden aan klimaatinnovaties voor hun eigen school. Na een stemmingsperiode werden vijf finalisten in de finale in de Kroepoekfabriek in Vlaardingen beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Hak van Nispen tot Pannerden (Ecoschools), Michaël Wilde (Eosta) en Meta ’t Lam (voormalig RvB-lid Lentiz onderwijsgroep). Lentiz | MBO Oostland ging met de eerste prijs naar huis.

lenthon2019oostland

De finalisten werden beoordeeld op vijf criteria: 1. Innovatie, 2. Impact op het klimaat, 3. Winst/besparing voor school, 4. Uitvoerbaarheid, 5. Opschaalbaarheid en de koppeling met de werelddoelen. De jury roemde de winnaars van Lentiz |MBO Oostland om hun idee ‘De Eco-tuin’,  dat opleidt tot de hovenier-van-de-toekomst. Het idee is gestoeld op een brede samenwerking en kan met eco-scans worden toegepast op andere scholen. De Eco-tuin bestaat o.a. uit een paddenpoel, insectenhotel, teeltbakken en heeft een buitenlokaal om leerlingen les te geven in en over de natuur. De winnaars hebben genoeg ideeën voor het prijzengeld: een ooievaarspaal, composthoop en uitbreiding van de tuin.

groepsfotolenthon2019

 “Het geldbedrag is een prachtig startkapitaal voor de stichting die we hebben opgericht met de 5 basisscholen, bso en de gemeente om de Eco-tuin verder in te richten.” – Cees de Jong, Directeur Lentiz | MBO Oostland

De tweede prijs ging naar Lentiz | Maasland met GroenGroen; moestuinen voor alle eerste klassen en tijdens de kooklessen elektrisch koken met zelf geteelde groenten, de stroom voor de elektrische kooktoestellen moet opgewekt worden met zonnepanelen op het dak van de school.
​​De derde prijs werd uitgereikt aan Lentiz | LIFE College. Zij pitchten hun idee voor een ‘tiny forest’ naast hun school waarin kraaiachtigen zich vestigen, die getraind worden om straatvuil om te ruimen.

Duurzaam avontuur

De teams ontwikkelden de meest uiteenlopende innovaties zoals moes- en leeftuinen, Community Quests, een duurzame dag en speciale bloempotten. De teams hebben gemeen dat ze allemaal streven naar oplossingen voor klimaatuitdagingen binnen de eigen school. Daarnaast kregen de teams tijdens de challenge de opdracht om draagvlak te creëren bij medeleerlingen, concrete (uitvoerings)vragen met lokale ondernemers te bespreken en de link te leggen met een of meerdere werelddoelen (SDG’s). Ook versterkten de leerlingen hun pitchvaardigheden en leerden ze omgaan met de media.

“Het was een superervaring voor de leerlingen en voor mij, om over duurzaamheid na te denken en om er mee bezig te zijn. In de promotie hebben we onze hele school meegetrokken. Het stopt hier absoluut niet!”  – Benjamin Hoppe, docent/begeleider Lentiz | LIFE College, 3e prijswinnaars LENthon 2019

Klimaatverandering positief benaderen

In 2016 startte Lentiz onderwijsgroep met de LENthon, dé klimaatinnovatie challenge voor vo en mbo. In de wedstrijd staat Werelddoel 13; Klimaatactie centraal en de uitgedachte innovaties dragen bij aan de UN Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vastgesteld door de VN). Door klimaatverandering op een positieve manier dichterbij te brengen, worden docenten, leerlingen, familie, de omgeving en andere scholen zich bewust van de impact van klimaatverandering. Met het uitreiken van een geldbedrag aan de eerste, tweede en derde prijswinnaars biedt Lentiz hen de mogelijkheid hun klimaatinnovatie uit te voeren.

“Ons idee – Community Quests – gaat echt over de toekomst, vanwege bewustwording op de lange termijn. Dat was uniek aan ons idee. We hebben helaas niet gewonnen, maar we gaan het gewoon doen.” – Finaliste Michelle van Bommel, leerling Lentiz | Reviuslyceum

Impact van de LENthon

Lentiz | LIFE College won de eerste editie van de LENthon in 2016 met “O’Green Clean Machines” – deze kleine plantjes hebben een grote impact op de luchtkwaliteit, de leerprestaties en zorgen voor CO2-reductie in klaslokalen. In de tweede editie van de LENthon won Lentiz | Het Groen van Prinstererlyceum met een goed doordacht plan voor waterbesparende kranen. Deze klimaatinnovaties zijn inmiddels in de praktijk gebracht. De LENthon zorgt voor meer klimaatbewustwording bij de deelnemers. Zo is Lentiz | Maasland bewuster bezig met (de herkomst van) voeding en draagt Lentiz | Geuzencollege meer zorg voor de leefomgeving. Lentiz heeft een toename geconstateerd in kennis over klimaatverandering, -innovatie en duurzaamheid op alle niveaus binnen de organisatie.