27 september 2022

Has van den Kieboom (directeur GoDare) en Folkert Kouwenhoven (programmamanager Sterk Techniek Onderwijs NWN): Techniek in de regio

Technische bedrijven in de regio staan te springen om goed opgeleid personeel. Maar veel jongeren denken bij technologie aan zwaar, vies en laaggeschoold werk en kiezen daarom een ander carrièrepad. Om dat beeld bij te stellen, werkt Lentiz nauw samen met een netwerk van techniekbedrijven en organisaties in de regio. Samen ontwikkelen we leerplekken waar leerlingen ervaren hoe het écht voelt om te werken in de technologie.

In 2018 hielp Folkert Kouwenhoven, programmamanager Sterk Techniek Onderwijs NWN, Lentiz met het opbouwen van een bedrijvennetwerk rondom Techno Plaza. Op deze werkplek in Lentiz | LIFE College kunnen leerlingen sindsdien in levensechte situaties ervaren hoe uitdagend werken in de technologie is. Kouwenhoven: “Ik heb een groot netwerk in het technisch MKB in de regio en zie overal hetzelfde: er is een enorm tekort aan goed geschoolde mensen en het lukt de bedrijven niet goed om jongeren te laten zien wat een mooie, uitdagende sector de techniek is. Daarom is het belangrijk dat je zo veel mogelijk ‘schakelkasten’ tussen die twee werelden bouwt: plekken waar docenten, leerlingen en mensen uit het bedrijfsleven letterlijk aan dezelfde werkbank staan.”

Next Generation Lab
Techno Plaza is zo’n plek, net als het Next Generation Lab van Lentiz | Reviuslyceum. Dat is een samenwerking met de stichting GoDare, een initiatief van twee hightechbedrijven – Lely en Gevasol– om mensen van 5 tot 25 jaar te laten zien hoe mooi technologie en innovatie zijn. Has van den Kieboom is directeur van die stichting. “We kwamen met Lentiz in contact via de First Lego League”, vertelt hij. “Leerlingen van het Revius namen contact met ons op omdat ze expertise op het gebied van programmeren zochten. Een van onze software engineers ging bij hen langs om een uurtje uitleg te geven. Dat werd uiteindelijk een sessie van drie uur met pizza’s erbij. Het waren ontzettend slimme en razend nieuwsgierige jongeren. We merkten dat zij vanuit school ook goed werden ondersteund. Daardoor zagen we meteen: Lentiz timmert aan de weg.”

Nieuwe stap
Na die eerste kennismaking was het plan voor een vaste samenwerking snel geboren. Van den Kieboom: “Van directeur Timo Nuijten kregen we een uitgewerkt meerjarenplan voor een vaste samenwerking. Tot dan toe hadden we vooral in het basisonderwijs gewerkt, dus dit was een heel nieuwe stap voor ons. En we ontmoetten meteen een partij die nog ambitieuzer was dan wij! Samen werkten we een plan uit voor het Next Generation Lab: een werkplaats waar leerlingen met de nieuwste technieken challenges uitvoeren. De mentaliteit van beide kanten was: ‘laten we gewoon beginnen’.”

" “We ontmoetten voor het eerst een partij die nog ambitieuzer was dan wij!”"

Herkenbare omgeving
Kouwenhoven vindt Techno Plaza en Next Generation Lab goede voorbeelden van hoe je techniek een plek in je onderwijs geeft. “Het werkt twee kanten op”, legt hij uit. “Enerzijds zorg je dat je een herkenbare omgeving creëert voor het bedrijfsleven. Die willen geen school zien als ze bij je op bezoek komen, maar een plek waarin ze hun eigen werkplaats herkennen. Anderzijds geef je leerlingen een reëel beeld van hun toekomstige werkomgeving. De leukste plek om een vak te leren is in de praktijk. Daar kunnen ze voelen, proeven, ruiken hoe het is om met techniek bezig te zijn. Als je daar pas mee begint als ze van school komen, dan ben je ze al kwijt.”

Raket bouwen
De volgende stap die Van den Kieboom wil zetten met het Next Generation Lab: technologie nog meer integreren in het reguliere curriculum. “We willen niet dat het bij losse projecten blijft”, zegt hij. “Eigenlijk wil je dat technologie en innovatie een natuurlijk onderdeel van de lesdag worden. Dat betekent dat je iets anders moet durven schrappen en bijvoorbeeld de les natuurkunde vervangt door werken aan technologie. Dan leer je leerlingen dezelfde stof, maar op een andere, praktische manier. Daar zijn de eerste stappen voor gezet. Een natuurkundedocent zei half voor de grap: ‘We kunnen zeker geen raket bouwen?’. Die docent gaat dat nu in zijn lessen echt proberen, samen met zijn leerlingen en drie professionals van het bedrijf Lely die een achtergrond hebben in aerospace.”

Visie en strategie
Dat Lentiz de scholen deze ruimte biedt is bijzonder, vindt Kouwenhoven. “Het heeft alles te maken met de visie en strategie van Lentiz. Niet alleen het bestuur, maar de hele organisatie is ervan doordrongen dat de samenwerking met het bedrijfsleven de sleutel is tot succes. Je ziet dat veel docenten een achtergrond in het bedrijfsleven hebben. Of dat ze via initiatieven als Next Generation Lab en Techno Plaza heel dicht tegen het bedrijfsleven aanzitten. Als je zo veel samenwerkt ga je vanzelf opmerken wat er nodig is voor een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Daardoor wordt er voortdurend bijgestuurd en dus blijft het onderwijs relevant.”

Steeds intensievere samenwerking
Van den Kieboom ziet ook dat de soepele samenwerking met Lentiz de weg plaveit voor een steeds intensievere samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs in de regio. “Bedrijven zien dat het ondernemersklimaat verbetert door initiatieven als het Next Generation Lab. Het maakt de technieksector zichtbaarder. Dat trekt vervolgens weer nieuwe onderwijsinstellingen aan. We werkten naast Lentiz al samen met zeven basisscholen. Inmiddels hebben we ook een samenwerking met Nova Electric Racing. Dat is een groep studenten van de TU Delft die bezig is met de ontwikkeling van een duurzame elektrische racemotor. Die studenten brengen we ook weer in contact met de leerlingen van Lentiz. Zo kom je in een fantastische opwaartse spiraal terecht.”

Campusgedachte
In het succes van het Next Generation Lab en Techno Plaza ziet Kouwenhoven een parallel met de successen van de Lentizcampussen in de regio. “Goed voorbeeld doet goed volgen: het Next Generation Lab en Techno Plaza zijn eigenlijk campussen in het klein. Waarom werken die projecten zo goed? Omdat Lentiz haar netwerk structureel onderhoudt en benut. Als ze iets nieuws willen ontwikkelen, dan zeggen bedrijven in de regio: ‘we kennen de scholen, we snappen jullie concept. Natuurlijk gaan we met jullie mee’.”

Meer lezen?
Dit artikel komt uit Lentiz netwerk van september 2022. Lentiz netwerk is het relatiemagazine van Lentiz onderwijsgroep voor ondernemingen, (overheids)organisaties en onderwijsinstellingen in het Westland en Schiedam, Oostland, Midden-Delfland, Nieuwe Waterweg Noord, Barendrecht en Middelharnis.

Lees alle artikelen van Lentiz netwerk op: http://www.lentiz.nl/netwerk